Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


                                                                                                              11/10/2017





   ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ                                                ΠΡΟΣ                                                          
   ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ                                                                ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 
   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ              


ΥΠΟΜΝΗΜΑ


Αξιότιμε κύριε/α Βουλευτή,
Με την επιστολή αυτή θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για τον συνεχή εμπαιγμό των εργαζομένων στο Βοήθεια στο σπίτι που εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας επί σειρά  ετών, αφού καμιά πολιτική ηγεσία δεν έχει δώσει λύση στην εργασιακή μας κατάσταση, και να σας υπενθυμίσουμε για πολλοστή  φορά ότι:

-          Οι 3500 εργαζόμενοι σε 875 δομές ΒΣΣ πανελλαδικά  δουλεύουν από το 2002 έως και σήμερα (15 χρόνια) κάτω από δύσκολες συνθήκες εξυπηρετώντας 100.000 και πλέον ευάλωτους πολίτες (ηλικιωμένους και ΑΜεΑ), συμβάλλοντας ουσιαστικά με τη στάση και την εργασία τους  στην διατήρηση του Κράτους Πρόνοιας.
-          Όλοι οι  εργαζόμενοι των ΒΣΣ έχουν προσληφθεί αξιοκρατικά  μέσω ΑΣΕΠ (Ν.2190/94) με πλήρες ωράριο και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη χωρίς ούτε μια ημέρα διακοπή όλα αυτά τα χρόνια, καλύπτοντας  πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
-          Η χρηματοδότηση του ΒΣΣ είναι από το 2011 από εθνικούς πόρους (ΑΚΑΓΕ, ΙΚΑ, υπουργείο Εργασίας, υπουργείο Εσωτερικών) το κόστος δε της λειτουργίας του ΒΣΣ ανέρχεται στο ποσό των 55.000.000 εκ. ετησίως σύμφωνα με τη διαχειριστική Αρχή την ΕΕΤΑΑ, ποσό μηδαμινό σε σχέση με το κόστος που απαιτείται για την κλειστή περίθαλψη (ιδρυματοποίηση) των ατόμων που εξυπηρετούμε (Ηλικιωμένοι - ΑμεΑ ).
-          Η επιτυχία του «Βοήθεια στο Σπίτι» οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους εργαζομένους οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια δώσανε τα μέγιστα των προσπαθειών τους, εργαστήκανε με συνέπεια και συνέχεια δημιουργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Δικαίως λοιπόν οι εργαζόμενοι αγανακτούν και  απαιτούν δικαίωση και αποκατάσταση της πραγματικής εργασιακής τους σχέσης, δηλαδή  αορίστου χρόνου όπως στην πραγματικότητα είναι.
Αντί αυτού, οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες επικαλούμενοι όλα αυτά τα χρόνια την συνταγματική απαγόρευση για την μετατροπή των συμβάσεων μας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου που είναι και το ζητούμενο των εργαζομένων, εξακολουθούν να διατηρούν σε καθεστώς ομηρίας τους εργαζόμενους συντηρώντας έτσι ένα κλίμα αβεβαιότητας και εργασιακής ανασφάλειας.
Σύμφωνα όμως με έγκριτους νομικούς κύκλους το Σύνταγμα  απαγορεύει μόνο τη «μετατροπή» των γνήσιων συμβάσεων ορισμένου χρόνου (εκείνων δηλαδή που πράγματι καλύπτουν πρόσκαιρες και λοιπές ανάγκες) σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
Το Σύνταγμα δεν απαγορεύει την «αναγνώριση» ότι οι συμβάσεις που ψευδεπίγραφα χαρακτηρίζονται ως «ορισμένου χρόνου» ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είναι συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
Είναι φανερό λοιπόν ότι επί σειρά ετών γίνεται καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων από την ίδια τη Πολιτεία, αφού: 
-      Η σύναψη διαδοχικών  συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου(15 χρόνια ανανέωση ετήσιας σύμβασης) όπως συμβαίνει με τους εργαζόμενους του ΒΣΣ για την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών, παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα.
-       Παραβίαση επίσης  του Συντάγματος συνιστά η διατήρηση του υπάρχοντος μείζονος κοινωνικού προβλήματος των εργαζομένων στο ΒΣΣ, ενώ αντιθέτως συνταγματικά επιβεβλημένη είναι η επίλυσή του.
Δυστυχώς, παρά και  τις δεσμεύσεις της σημερινής Κυβέρνησης  για την λύση της 15ής ομηρίας μας, και παρ’ ότι είμαστε σε διαβούλευση με τους αρμόδιους υπουργούς εδώ και 1,5 χρόνο για την επίλυση του εργασιακού μας ζητήματος,  εξακολουθούμε να είμαστε στο σημείο μηδέν ανακυκλώνοντας τα ίδια πράγματα ή μεταβιβάζοντας τις ευθύνες από το ένα υπουργείο σε άλλο υπουργείο.  Την ίδια στιγμή, καθημερινά  διαρρέουν στο τύπο δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προκήρυξη και ανοιχτούς διαγωνισμούς, που προφανώς δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους και δεν θωρακίζει το υπάρχον προσωπικό, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να βρεθούν μετά από 15 χρόνια συνεχούς εργασίαςχωρίς δουλειά!
Απαίτησή μας είναι να βρεθεί λύση για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλο το προσωπικό του «Βοήθεια στο Σπίτι» , η οποία σίγουρα δεν έγκειται σε προκήρυξη των θέσεων εργασίας μας και ανοιχτούς διαγωνισμούς.
Θεωρούμε λοιπόν ότι το ζήτημα  θα πρέπει επιτέλους  να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα από την πολιτεία.   
Οι αντοχές και η ανοχή των εργαζομένων  στον εμπαιγμό μας εξαντλήθηκαν. Και σαφώς μέσω της ιδιότητας σας  ως Βουλευτής φέρετε και εσείς ευθύνη για την όλη κατάσταση. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που έχουμε απευθυνθεί προς εσάς  ζητώντας τη στήριξη σας. 
Παρακαλούμε λοιπόν  για την άμεση  παρέμβαση σας  στο Κοινοβούλιο με επερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς , Εσωτερικών  κ. Σκουρλέτη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γεροβασίλη,  καθώς και για τη δική σας παραδοχή και  παρέμβαση προς όλες τις κατευθύνσεις, για την  αναγνώριση των συμβάσεων μας σε αορίστου χρόνου, που ψευδεπίγραφα χαρακτηρίζονται ως «ορισμένου χρόνου» ενώ αυταπόδεικτα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προς δικαίωση όλων των εργαζομένων του Βοήθεια στο Σπίτι.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Το Πανελλήνιο Συντονιστικό
1.      Σωματείο Εργαζομένων ΒσΣ Ν. Αττικής, Πρόεδρος Σοφία Κολιζέρα  τηλ.   6948183161
2.      Σωματείο Εργαζομένων ΒσΣ Καρδίτσας, Πρόεδρος Φούλα Καραγκούνη τηλ. 6974069109
3.      Σωματείο Εργαζομένων ΒσΣ Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Πρόεδρος  Θαλής Σφήκας τηλ. 6939282716
4.      Σωματείο Εργαζομένων ΒσΣ Βοιωτίας, Πρόεδρος Λουκία Παπαϊωάννου τηλ. 6975710418
5.      Σωματείο Εργαζομένων ΒσΣ Εύβοιας, Πρόεδρος Δήμητρα  Τσούμαρη 6944740953
6.      Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές και Προνοιακές  Δομές Λευκάδας, Πρόεδρος Ιωάννης Αθανασίου τηλ. 6979217354
7.      Διαπεριφερειακός Σύλλογος Εργαζομένων ΒσΣ Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, Πρόεδρος Αγγελική Μαντέλου τηλ.  6937631112 
8.      Σωματείο Εξυπηρέτησης και  φροντίδας ευπαθών ομάδων Κρήτης, Πρόεδρος Χρυσούλα Κλεισαρχάκη τηλ. 6946337425
9.      Σύλλογος Εργαζομένων ΒσΣ  Λέσβου, Πρόεδρος Στρατής Γεωργέλης τηλ 6983475027
10.  Σύλλογος Εργαζομένων ΒσΣ  Σάμου, πρόεδρος Κατερίνα Βοσδογάνη τηλ. 6983285891
11.  Σωματείο Εργαζομένων  Κοινωνικώς Δομών  Ν. Σερρών, πρόεδρος Μαριάνθη Κηπουρού τηλ. 6937179759
12.  Ένωση Προσωπικού Υπηρεσιών στο Βοήθεια στο Σπίτι Κεντρικής Μακεδονίας, πρόεδρος Ζωή Ιωακειμίδου, τηλ. 6985973529
13.  Σωματείο Εργαζομένων Βοήθεια στο Σπίτι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πρόεδρος Κυριακή Αλατζά, τηλ. 6936632605




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου