Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

πρώτη « αχτίδα» για ξεμπλοκάρισμα έργων του ΕΣΠΑ

Επιτέλους  πρώτη « αχτίδα» για ξεμπλοκάρισμα  έργων του ΕΣΠΑ

agorastos-stathakis-326x235
Νέα θετικά δεδομένα για την ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ και την εκκίνηση του νέου,  με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, δημιουργεί η απόφαση του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Σταθάκη για τη σύσταση ειδικού λογαριασμού ο οποίος θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ.
Μετά από την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος για την προκαταβολή των χρημάτων του τρέχοντος ΕΣΠΑ που ανέρχονται σε 500 εκ. ευρώ, αλλά και το «πράσινο φως» για αύξηση της προκαταβολής για το νέο ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή νομοθέτησε τη δημιουργία ειδικού ταμείου – λογαριασμού, η οποία υπήρξε και πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και διασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ. Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης και αποτελεί καθοριστικό βήμα προς την προσπάθεια ομαλοποίησης της εκτέλεσης των έργων σε όλη τη χώρα.
Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως επιβάλλεται και η παράταση στο τρέχον ΕΣΠΑ 2007 – 2014 για να μην μεταφερθούν έργα στη νέα προγραμματική περίοδο με συνέπεια την αδυναμία ένταξης νέων έργων. «Με προτάσεις προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ελπίδες ανάπτυξης. Προσπαθούμε να δώσουμε ελπίδες προόδου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.
     Αγοραστός
Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας:
«Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας είχαμε κάνει μία πρόταση στον Υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη αλλά και στον γενικό γραμματέα του ΕΣΠΑ κ. Χαρίτση, ούτως ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των έργων του ΕΣΠΑ. Η πρόταση ήταν ξεκάθαρη: να δημιουργηθεί ένας ειδικός λογαριασμός, ένα ειδικό ταμείο για τα έργα του ΕΣΠΑ.
Πραγματικά, αυτό έγινε πράξη στις 14 Αυγούστου και ιδρύθηκε αυτό το ειδικό ταμείο, ο ειδικός λογαριασμός, για να πηγαίνουν εκεί τα χρήματα που είναι προορισμένα και ονοματισμένα για τα έργα του ΕΣΠΑ, προκειμένου να έχουμε απρόσκοπτη χρηματοδότηση, για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό τα έργα του ΕΣΠΑ 2007 – 2014, να ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ ομαλά και να μην αντιμετωπίσουμε αυτό που αντιμετωπίσαμε τους τελευταίους μήνες, το σταμάτημα των έργων, την αύξηση της ανεργίας, την στρέβλωση της πραγματικής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και τον κίνδυνο να απολέσουμε κοινοτικούς πόρους.
Αυτό έγινε δεκτό και πραγματικά δημιουργήθηκε ο ειδικός λογαριασμός που πρόκειται να τροφοδοτείται πλέον για να πληρώνονται τα έργα.
Παράλληλα με αυτό όμως έγινε δεκτή η πρότασή μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την αρμόδια Επίτροπο κ. Κρέτσου για την προκαταβολή των χρημάτων του ΕΣΠΑ 2007- 2014. Πρόκειται για 500 εκ. ευρώ τα οποία θα πάνε σ’ αυτό το νέο ειδικό λογαριασμό.
Η αλλαγή αυτή της χρηματοδοτικής λειτουργίας των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ήταν δύσκολη υπόθεση, διότι χρειάζεται σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απ’ όπου μάλιστα θα περάσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ούτως ώστε να υλοποιηθεί.
Παράλληλα προτείναμε και την αύξηση της προκαταβολής των ευρωπαϊκών χρημάτων και για το νέο ΕΣΠΑ. Αυτό το κάναμε γιατί δεν υπάρχουν πλέον εθνικοί πόροι. Είδαμε την αδυναμία της χρηματοδότησης των έργων και είδαμε να σταματούν τα έργα, να αυξάνεται η ανεργία και να υπάρχει στρέβλωση στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία. Να κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν τα έργα. Αυτή η πρόταση έγινε επίσης δεκτή.
Συνεπώς, με ρεαλιστικές προτάσεις προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ελπίδες ανάπτυξης. Προσπαθούμε να δώσουμε ελπίδες προόδου.
Ταυτόχρονα εκείνο που ζητάμε και έχει εναρμονιστεί προς αυτή την κατεύθυνση και η κυβέρνηση, είναι η παράταση του παλιού ΕΣΠΑ 2007 – 2014. Εάν δε δοθεί παράταση, λόγω της μείωσης της παραγωγής και της διακοπής των έργων το τελευταίο τρίμηνο, δημιουργείται πρόβλημα στο να ολοκληρωθούν τα έργα ως οφείλουν μέχρι το τέλος του 2015, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Αν μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ, χάνονται νέα έργα που έχουμε σχεδιάσει να εντάξει σε όλη την Ελλάδα.
Εμείς λοιπόν ζητάμε παράταση για το παλιό ΕΣΠΑ και παράλληλα να ξεκινήσουν και νέα έργα από το νέο ΕΣΠΑ. Να έχουμε δύο πηγές χρηματοδότησης, περισσότερα έργα, περισσότερες θέσεις εργασίας που θα φέρουν μόχλευση των χρημάτων και ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης στη χώρα που τόσο πολύ έχει ανάγκη».
πηγή: newsta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου