Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΚΕΔΕ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑ – ΟΤΑ

Επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Π. Σκουρλέτη για Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Η ΚΕΔΕ ζητά την άμεση έγκριση των 33.000 θέσεων εργασίας στους δήμους μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας
Την επίσπευση των απαραίτητων ενεργειών εκ μέρους του υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του Προγράμματος  Κοινωφελούς Εργασίας το ταχύτερο δυνατό ζητά με επιστολήτου από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνο Σκουρλέτη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕΓιώργος Πατούλης.
Ο κ. Πατούλης διαβεβαιώνει, καταρχήν τον υπουργό Εργασίας ότι οι δήμοι, στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου που επιτελούν θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεννόηση και συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου προς όφελος των δοκιμαζόμενων από την κρίση τοπικών κοινωνιών.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνει ότι «το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας αποτέλεσε κατά το πρόσφατο π παρελθόν ένα ανάχωμα στην κρίση που διέρχεται η χώρα μας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, οι Δήμοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους λόγω έλλειψης προσωπικού σε διάφορες ειδικότητες, με το πρόγραμμα αυτό κάλυψαν εν μέρει και για το χρονικό διάστημα διάρκειας του Προγράμματος τις ανάγκες τους».
Παράλληλα με την επιστολή του τον ενημερώνει ότι η έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και προέβλεπε τη διάθεση 33.000 θέσεων εργασίας στους δήμους της χώρας, αλλά λόγω των εθνικών εκλογών και των απαγορευτικών διατάξεων που ισχύουν το πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε.
Ως εκ τούτου ζητά να επισπευστούν οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους του υπουργείου προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησης του Προγράμματος το ταχύτερο δυνατό.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

Κύριε Υπουργέ,
Σας συγχαίρω και πάλι για την ανάληψη των καθηκόντων σας, εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας και σας διαβεβαιώνω ότι οι Δήμοι, στα πλαίσια του κοινωνικού έργου που επιτελούν, θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεννόηση μαζί σας και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας, προς όφελος των δοκιμαζόμενων από την κρίση Τοπικών Κοινωνιών.

Κύριε Υπουργέ,
Το Πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας αποτέλεσε κατά το πρόσφατο παρελθόν ένα ανάχωμα στην κρίση που διέρχεται η χώρα μας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, οι Δήμοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους λόγω έλλειψης προσωπικού σε διάφορες ειδικότητες, με το πρόγραμμα αυτό κάλυψαν εν μέρει και για το χρονικό διάστημα διάρκειας του Προγράμματος τις ανάγκες τους.
Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε προετοιμάσει την έναρξη υλοποίησης νέου Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, που περιελάμβανε την έγκριση 33.000 θέσεων εργασίας στους Δήμους της χώρας. Λόγω όμως της διενέργειας των εθνικών εκλογών και των απαγορευτικών διατάξεων που ισχύουν, το πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε.
Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησίας σας σε θέματα αντιμετώπισης της ανεργίας, παρακαλούμε για την επίσπευση των απαραίτητων ενεργειών εκ μέρους του Υπουργείου σας προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησης του Προγράμματος το ταχύτερο δυνατό.



Με εκτίμηση

Γεώργιος Πατούλης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΜΕΤΑ – ΟΤΑ 
Με αφορμή την τελευταία συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου αλλά και την επίσης πρόσφατη επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Πάνο Σκουρλέτη, προκειμένου να πιέσουν για την επίσπευση υπογραφής της προκήρυξης για τις 32.000 θέσεις εργασίας στους δήμους μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, διακρίνουμε τη μεγάλη πρεμούρα και το όψιμο ενδιαφέρον του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ειδικότερα της ανεργίας.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης υποστηρικτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της απερχόμενης συγκυβέρνησης και της εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιχειρεί και μέσα από την επιστολή του να εκμεταλλευτεί τη ζωτικής σημασίας ανάγκη των ανέργων να βρουν εργασία, εξασφαλίζοντας ένα εισόδημα για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους, αλλά και να φανεί ως θεματοφύλακας «των δοκιμαζόμενων τοπικών κοινωνιών» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Δεν μας προκαλούν καμία έκπληξη οι πιέσεις για την επίσπευση της υλοποίησης του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας από την ΚΕΔΕ, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της στο Δήμο Αμαρουσίου έχει αλώσει ήδη τις εργασιακές σχέσεις με τη δημιουργία Κοιν.Σ.Επ. σε υπηρεσίες του Δήμου και αναθέτοντας εργασίες της Υπηρεσίας Καθαριότητας σε εργολάβους – ιδιώτες.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που διαχρονικά έχουν αγωνιστεί για μόνιμη και σταθερή εργασία επισημαίνουν στην ηγεσία της ΚΕΔΕ ότι οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού καθώς και οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων, αλλά κυρίως το πρόβλημα της ανεργίας που γιγάντωσαν οι μνημονιακές επιλογές της απερχόμενης συγκυβέρνησης δεν λύνονται με εργαζόμενους μικρής διάρκειας, κακοπληρωμένους και χωρίς ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Αν το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας προτείνεται ως λύση ανάγκης στο σημείο που οι δανειστές και η απερχόμενη μνημονιακή κυβέρνηση έφτασαν την ανεργία και μετατρέποντας την κρίση των τραπεζών σε ανθρωπιστική κρίση, τότε η νέα κυβέρνηση οφείλει τους άνεργους που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα να τους αντιμετωπίσει ως εργαζόμενους και όχι σαν …ωφελούμενους, όπως σκόπιμα τους αποκαλούσαν μέχρι τώρα, να αμείβονται σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο που μισθοδοτούνται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των δήμων (μόνιμοι – αορίστου και ορισμένου χρόνου και έργου) και να του παρέχετε πλήρη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη.
Με αφορμή τις πιέσεις της ΚΕΔΕ προς την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας για την επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης του προγράμματος, η ΠΟΕ – ΟΤΑ θεώρησε αναγκαία και ζήτησε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προκειμένου να ακουστούν και οι θέσεις των συνδικάτων σε θέματα που τα αφορούν άμεσα.
Ευελπιστούμε ότι πριν την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος αλλά και παρόμοιων προγραμμάτων που προωθούν διάφορες μορφές ελαστικών σχέσεων εργασίας η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας θα κάνει δεκτό το αίτημα της ομοσπονδίας.
Το ΜΕΤΑ – ΟΤΑ θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής σχέσεις εργασίας, για εργαζόμενους με ίσους όρους αμοιβής και εργασίας και διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
28/2/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου