Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

επειδή μας το έστειλαν fax και είναι σκαναρισμένο το έγγραφο, αυτό που αναφέρει εν ολίγοις, είναι ότι οι νοσηλευτές του ΒΣΣ σε ΝΠΙΔ δηλ. Κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων δικαιούνται το ανθυγιεινό επίδομα, ενώ όσοι είναι στο Δήμο ή ΝΠΔΔ του Δήμου δεν το δικαιούνται γιατί κατά τα λεγόμενα τους δεν είχαν προβλέψει στο υπουργείο εσωτερικών τους συναδέλφους στους Δήμους  και δεν έκαναν βελτιώσεις μέσα στην εξάμηνη προθεσμία που είχαν από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτά μας είπαν και σε προφορική επικοινωνία που είχαμε με τους αρμόδιους. Ωστόσο αναμένεται να κάνουμε παρέμβαση στο Υπουργείο Οικονομικών γιατί αυτό είναι άδικο για κάποιους συναδέλφους και απαράδεκτο από πλευράς Υπουργείου!



Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΟΕ ΟΤΑ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                             Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2014
               Αριθμ. Πρωτ.: 1059                                                                            




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) ανακοινώνει ότι, με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου η ΤΡΙΤΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 έχει ορισθεί ως «Ημέρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό, και ως μία ακόμη απάντηση στα σχέδια της συγκυβέρνησης και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να προχωρήσει στη «συγκριτική αξιολόγηση» και στον επανέλεγχο των συμβάσεων με διαφορετικά κριτήρια, την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. θα πραγματοποιήσουν κατάληψη όλων των Δημαρχιακών Μεγάρων από τις 10.00 το πρωί έως τη 1.00 το μεσημέρι.

Θα κάνουν επίσης Συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις και άλλες τοπικές δράσεις κατά τις οποίες θα συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά και ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως συνέπεια, κυρίως, της πολιτικής των μνημονίων που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ’ εντολή της τρόικας.
Η κινητοποίηση της 30ης Σεπτεμβρίου μπορεί να διευρυνθεί ή να εξειδικευτεί ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε Συλλόγου-Μέλους της Ομοσπονδίας και με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε Δήμου. Επιδίωξη δε είναι η σύγκλιση ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό να ενημερωθούν από πρώτο χέρι οι νέοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Η μελέτη του Κοινωνικού Πολύκεντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με θέμα: «Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση: Τα οικονομικά της, η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων και οι επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και στα Δημόσια αγαθά» αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο για τη διεύρυνση του μετώπου των εργαζομένων και των αιρετών απέναντι στις διαλυτικές πολιτικές της συγκυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι και οι αιρετοί πρέπει να γνωρίζουν απόλυτα ποιες είναι οι επιδιώξεις της συγκυβέρνησης. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να τις αντιμετωπίσουν ενωτικά, μαζικά, αποτελεσματικά. Η «συγκριτική αξιολόγηση» και ο επανέλεγχος των συμβάσεων με διαφορετικά κριτήρια είναι τρανταχτό παράδειγμα κυβερνητικών μεθοδεύσεων. Στόχος είναι οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η διάλυση των υπηρεσιών της.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Νέο μισθολόγιο δύο ταχυτήτων......

Δύο χρόνια από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, το οποίο άρχισε να «ξηλώνεται» στα δικαστήρια πρώτα για τις αποδοχές των ίδιων των δικαστών και μετά για τους ενστόλους, οι οποίοι θα πάρουν σημαντικές αυξήσεις τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση δέχεται την ασφυκτική πίεση της τρόικας να προχωρήσει σε νέες αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2015.
Τις πιέσεις αυτές «προθυμοποιήθηκε» να απορροφήσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», στη συνάντηση των Παρισίων με την τρόικα παρουσίασε βασικές αρχές του νέου μισθολογίου το οποίο σύμφωνα με τον σχεδιασμό του θα προβλέπει:
– Την καθιέρωση εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο 586 ευρώ τον μήνα, από 780 ευρώ σήμερα, για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
– Τη μείωση του εισαγωγικού μισθού για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που σήμερα αμείβονται με 858 ευρώ τον μήνα σε ανάλογο επίπεδο.
Και για τις δύο αυτές μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων οι χαμηλοί μισθοί προβλέπεται να ισχύουν για τουςνεοεισερχομένους – υπολογίζονται σε 11.000 το 2015 – και για τα δύο χρόνια της «δοκιμαστικής πρόσληψης».
Συνολικότερα το σχέδιο για το νέο μισθολόγιο, όπως έχει γράψει «Το Βήμα», εξυπηρετεί τους εξής στόχους:
1. Να διευρυνθεί η διαφορά αποδοχών μεταξύ των εργαζομένων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (αυτών που έχουν δηλαδή βασικές γνώσεις) με τους εργαζομένους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
2. Να μειωθεί αισθητά ο εισαγωγικός μισθός ώστε να πλησιάσει τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα που έχει καθοριστεί νομοθετικά στα 586 ευρώ.
Η «γκάφα» με τους 12 μισθούς
Ομως, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, αυτό που δεν υπολόγισε ο κ. Μητσοτάκης και το αντελήφθη έγκαιρα ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης είναι ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν κοπεί τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ούτε το επίδομα αδείας, άρα οι ιδιωτικοί υπάλληλοι παίρνουν 14 μισθούς επί 586 ευρώ.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε βασικό μισθό 668 ευρώ τον μήνα αν έπαιρναν 12 μισθούς! Κατόπιν τούτων και μετά την ένταση που δημιουργήθηκε αποφασίστηκε το ζήτημα των αλλαγών στο μισθολόγιο, οι «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα να καθοριστούν στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργούΑντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε πολιτικό επίπεδο το επιχείρημα που προβάλλει το ΠαΣοΚ είναι ότι «δεν μπορεί όταν ο Τσίπρας υπόσχεται αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, εμείς να μιλάμε για μείωση μισθών στα 586 ευρώ. Είναι αυτοκτονία…».
Ωστόσο και το ΠαΣοΚ αποδέχεται την ανάγκη «εκσυγχρονισμού του μισθολογίου». Η αλλαγή του μισθολογίου θεωρείται από την τρόικα και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κορυφαία διαρθρωτική αλλαγή στην ελληνική οικονομία.
πηγή:aftodioikisi.gr

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Kομματική και πολιτική δίωξη.......Δημάρχων

Kομματική και πολιτική δίωξη από  Μητσοτάκη η παραπομπή του στον εισαγγελέα ΑΠ καταγγέλει ο Ιωακειμίδης . Εμμένει στο «Οχι» του επανελέγχου των  μονιμοποιήσεων  συμβασιούχων

areios pagos - ioak - mytsoΚατάλυση κάθε έννοιας Δικαιοσύνης και απώτερους σκοπούς για μαζικές απολύσεις εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης και υποταγή των Δημοτικών Αρχών που  αντιστέκονται σε « Μνημονιακές» δεσμεύσεις της κυβέρνησης ,  προσάπτει στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης , Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Δήμαρχος Νικαίας –Ρέντη , Γιώργος Ι ωακειμίδης . Αιτία  της σκληρής μετωπικής επίθεσης  του κ. Ιωακειμίδη κατά του υπουργού , είναι η απόφαση του τελευταίου να αποστείλει  στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τις περιπτώσεις πέντε Δημοτικών Αρχών( μεταξύ των οποίων και της δικής τους) ,  που αρνήθηκαν να παραδώσουν στοιχεία προκειμένου να ελεγχθούν οι μονιμοποιήσεις πρώην συμβασιούχων  δημοτικών υπαλλήλων , με τον περιβόητο «νόμο Παυλόπουλο» αλλά και  σχετικές  αναφορές του Υπουργού που προηγήθηκαν
«Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκης, με δηλώσεις και ενέργειές του, με πιέσεις και απειλές κατά των εργαζομένων και των Δημάρχων, προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταλύσει κάθε έννοια δικαιοσύνης, υπηρετώντας πιστά το στόχο των χιλιάδων απολύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, για τις οποίες έχει δεσμευτεί στην Τρόικα» , τονίζει σε μακροσκελή σημερινή ανακοίνωσή του , ο κ. Ιωακειμίδης.
« Ψήφισαν ενάντια στον έλεγχο οι πολίτες»
Ξεκαθαρίζει ότι ακόμη και τώρα θα  παραμείνει αμετακίνητος στην απόφαση να μην επιτραπεί στο Δήμο του, επανέλεγχος των μονιμοποιήσεων αυτών , υπογραμμίζοντας ότι σ΄αυτό έχει και τη συγκατάθεση ,εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου ,και της συτντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών του .
« Πολύ έγκαιρα, ακόμα και πριν τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, είχαμε εκφράσει τη συμπαράταξή μας με τους εργαζόμενους σε αυτό το θέμα. Οι δημότες μας σε ποσοστό πάνω από 62%, μας «υποχρεώνουν» να συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε με συνέπεια τις ίδιες θέσεις. Για μια Αυτοδιοίκηση που δε θα θυσιάζει τους εργαζόμενούς της, που θα διεκδικεί νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επαρκείς πόρους για να κάνει έργα και να παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες στους πολίτες. Αυτή τη συνεπή στάση, επιβεβαιώνει και η πρόσφατη ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να μη στείλει ο Δήμος μας τους φακέλους των εργαζομένων για επανέλεγχο των συμβάσεων» , τονίζει.
« Πως μας επιλέξατε;»
Επίσης καταγγέλλει τον υπουργό ότι έχει στοχοποιήσει το Δήμο  του . « Η αιτία βρίσκεται στη συνεπή και αταλάντευτη στάση μας, στο «ακροατήριο» που δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά οι διοικήσεις των Δήμων και οι Δήμαρχοι, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται μπροστά στις εκλογές για τις Π.Ε.Δ. και την Κ.Ε.Δ.Ε» , υποστηρίζει .
Και καλεί τον υπουργό , να απαντήσει:
•       « Γιατί οι έλεγχοι πραγματοποιούνται μόνο σε δέκα Δήμους;
•       Με ποια ακριβώς κριτήρια αυτοί επιλέχθηκαν;
•       Γιατί μέσα σε αυτούς δε βρίσκονται περιπτώσεις Δήμων που έχουν πολλαπλάσιους εργαζόμενους Ι.Δ.Α.Χ. από τους δικούς μας;
•       Γιατί εξαιρούνται οι «εκλεκτοί» των κομμάτων της κυβέρνησης για την Κ.Ε.Δ.Ε.;
•       Γιατί ανάμεσα στις περιπτώσεις των Δήμων που στάλθηκαν στον Εισαγγελέα δε βρίσκεται κανένας Δήμαρχος της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Μέχρι να μας απαντήσει ο κ. Υπουργός, εμείς δηλώνουμε ότι παραμένουμε στις θέσεις μας, πιστεύοντας ότι εκφράζουν το κοινό αίσθημα δικαίου, τους εργαζόμενους και τις περισσότερες διοικήσεις των Δήμων σε ολόκληρη τη χώρα. Με αυτούς θα συμμαχήσουμε! Εκεί θα στηριχθούμε!», σημειώνει .
Ο Δήμαρχος Νικαίας –Ρέντη , καταγγέλλει τον υπουργό ότι « συστηματικά και εσκεμμένα εμπλέκει τον επανέλεγχο των συμβάσεων με τα πλαστά δικαιολογητικά». Ο κ. Ιωακειμίδης, υπογραμμίζει ότι «  η διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες στο Δήμο μας και σε όλους τους Δήμους της χώρας, είναι αυτοτελής και εντελώς άσχετη με τις επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη». Και επισημαίνεί ότι « ήδη από τους ελέγχους που έχουμε πραγματοποιήσει, στο Δήμο μας έχουν βρεθεί τρεις περιπτώσεις εργαζομένων με πλαστά δικαιολογητικά, για τους οποίους έχουμε κάνει τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες και έχουν απολυθεί». Όμως ο κ. υπουργός, αναφέρει , «  επιχειρεί  να σπείρει τη σύγχυση στην κοινή γνώμη, συνδέοντας αυθαίρετα τον έλεγχο των πλαστών δικαιολογητικών που είναι υποχρεωτικός και αυτονόητος με τη διαδικασία επανελέγχου των συμβάσεων για τις οποίες οι εργαζόμενοι δε φέρουν καμία ευθύνη».
Έγιναν σύμφωνα με τον νόμο
Ο Δήμαρχος Νικαίας – Ρέντη , επισημαίνει «για άλλη μια φορά» , όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ότι « η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως σε όλους τους Δήμους έτσι και στο δικό μας, έγινε εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, τα προεδρικά διατάγματα, τις δικαστικές αποφάσεις, υπό την εποπτεία, τον έλεγχο και την τελική έγκριση του Α.Σ.Ε.Π. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίχθηκαν οι τότε Δήμαρχοι και οι σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Ήταν το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε και είχε ψηφιστεί και από τα  δύο κόμματα που βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση».
Και  καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη ότι « μετά από 10, 15 ή και παραπάνω χρόνια,  επιχειρεί να αλλάξει τους κανόνες και μάλιστα αναδρομικά! Επιχειρεί «επανεξέταση» των συμβάσεων που έχουν κριθεί από τον Α.Σ.Ε.Π. και τα δικαστήρια, με νέα κριτήρια που αυθαίρετα βάζει ο ίδιος και η κυβέρνηση, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου! Θυσιάζει στο βωμό των δεσμεύσεων απέναντι στην Τρόικα, τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους».
πηγή: NewsTA

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ




γενικές πληροφορίες
Οργάνωση
Ελληνική Εταιρεία 
Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας
Σε συνεργασία με την
Επιστημονική Εταιρεία «Καρκίνος, Εκπαίδευση, Έρευνα & Κλινική Πράξη»
Τόπος Διεξαγωγής
Ξενοδοχείο Crowne Plaza
Μιχαλακοπούλου 50, Αθήνα 11528
Τηλ.: 210-7278000

Χρόνος Διεξαγωγής
03-05 Οκτωβρίου 2014

Εγγραφές – Πιστοποίηση Παρακολούθησης

Το κόστος εγγραφής στo Συνέδριο είναι δωρεάν.

Βάσει της τελευταίας εγκυκλίου του ΕΟΦ, θα υπάρχει σύστημα καταμέτρησης του χρό-
νου παρακολούθησης. Με τη λήξη του Συνεδρίου θα δίνεται πιστοποιητικό μόνο σε όσους
έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον 60% των συνολικών ωρών του προγράμματος. Ο
αριθμός των Μορίων Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD) που θα χορηγηθεί
στον κάθε Σύνεδρο, θα υπολογιστεί βάσει του χρόνου παρακολούθησης.
Γραμματεία Συνεδρίου
E.T.S. Events & Travel Solutions A.E.
Ελ. Βενιζέλου 154, 171 22 Ν. Σμύρνη
Τηλ.: 210-98 80 032
Φαξ: 210-98 81 303
E-mail: ets@otenet.gr, ets@events.gr
Website: www.events.gr

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Ας φέρνουν τα γράμματα και ας αφήσουν τα φάρμακα!!!!!!

Ας φέρνουν τα γράμματα και ας αφήσουν τα φάρμακα!!!!!!
Φάρμακα στο σπίτι, με αμοιβή 3 ευρώ, θα φέρνει ο ταχυδρόμος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ, θα δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να εκτελούν μέσω ταχυδρομείου τις ιατρικές τους συνταγές. Η υπηρεσία θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Αττική.
Το μέτρο προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των φαρμακοποιών, όσο και τον εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», οι οποίοι εκτός των άλλων φροντίζουν και για τη χορήγηση φαρμάκων στους ηλικιωμένους.
Η πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων «Βοήθεια στο σπίτι» ν. Αττικής, Σοφία Κολιζέρα, μιλώντας στηνaftodioikisi.gr, χαρακτήρισε απαράδεκτο το εγχείρημα αυτό των ΕΛΤΑ, τονίζοντας πώς στόχο έχει την εκμετάλλευση των ηλικιωμένων.
«Οι άνθρωποι που εργάζονται στο «Βοήθεια στο σπίτι» είναι καταρτισμένα στελέχη και επιστήμονες, έρχονται σε προσωπική επαφή με τους ηλικιωμένους και  τα ΑμεΑ γνωρίζουν τις ανάγκες τους,  παρέχουν κοινωνική υποστήριξη και νοσηλευτική φροντίδα και γενικά έχουν το follow up του κάθε εξυπηρετούμενου της δομής.  Οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ δεν μπορούν να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, ανέφερε η κ. Κολιζέρα και πρόσθεσε:
 Για ποιο πρόγραμμα λοιπόν μιλάει ο κ. Βορίδης αφού η  Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτουν ήδη τις αναγκαίες υποδομές και θεσμούς όπως το "Βοήθεια στο σπίτι",  το οποίο υπεύθυνα και   εξειδικευμένα προμηθεύει τα απαραίτητα φάρμακα στις ευπαθείς ομάδες κατόπιν συνεργασίας  με τα φαρμακεία και τους αρμόδιους  γιατρούς  αφού είναι στα πλαίσια της εργασίας τους;
Το θέμα προκάλεσε και την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου , η διοίκηση του οποίου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Οργανισμού.
Ο Σύλλογος είναι αποφασισμενος να μην δεχθεί οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια σε περίπτωση που τα ΕΛΤΑ προχωρήσουν στην υλοποίηση τέτοιων πρακτικών.
Στην επιστολή του ΠΦΣ αναφέρονται τα εξής:
«Με έκπληξη διαβάσαμε στον ημερήσιο τύπο την πρόθεση των ΕΛΤΑ ότι μεταξύ των υπηρεσιών με τις οποίες πρόκειται να εμπλουτισθούν οι νέες υπηρεσίες του οργανισμού, θα είναι και η εκτέλεση συνταγών.
Αντιλαμβανόμαστε και επικροτούμε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία την όποια προσπάθεια γίνεται από κρατικούς ή ημικρατικούς φορείς για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της οικονομικής καταστάσεως τους.
Όμως, πέρα από τους νομικούς περιορισμούς, οι όποιοι χειρισμοί αφορούν το χώρο της υγείας και ιδιαίτερα του φαρμάκου, δεν μπορούν να ενταχθούν σε υπηρεσίες ντελίβερι, εν είδει τροφίμων, απορρυπαντικών ή επιστολών.
Το φάρμακο είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, η αποθήκευση και η διακίνηση του οποίου προϋποθέτει συγκεκριμένες συνθήκες και ο νομοθέτης έχει ορίσει ότι γίνεται δια χειρός φαρμακοποιού, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.»
Πηγή: aftodioikisi.gr (Αναδημοσιέυση - το κείμενο έχει υποστεί αλλαγές για παροντικούς σκοπούς ) 20/1/2014

Εξώδικο στα ΕΛΤΑ για τις delivery παραδόσεις από τον ΠΦΣ

Φαρμακοποιοί: Εξώδικο στα ΕΛΤΑ για τις delivery παραδόσεις (22/01/2014)

Εξώδικη δήλωση κατά των ΕΛΤΑ κατέθεσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για το θέμα των delivery παραδόσεων φαρμάκων, την οποία μάλιστα κοινοποιεί τόσο στο γραφείο του υπουργού Υγείας, όσο και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο εξώδικο ο ΠΦΣ, «Παρά τις σχετικές περί του αντιθέτου προφορικές διαβεβαιώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας σας προς ημάς, παρατηρούμε ότι συνεχίζεται η διοχέτευση της είδησης προς τα ΜΜΕ της προθέσεως της εταιρείας σας να συμπεριλάβει στις νέες υπηρεσίες της, την προσκόμιση στα φαρμακεία και την εκτέλεση συνταγών για λογαριασμό των ασφαλισμένων, ως και την παράδοση των φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους μέσω των ταχυδρόμων που υπηρετούν στην εταιρεία σας.

Προφανέστατα δεν επιθυμείτε να αντιληφθείτε ότι τυχόν εφαρμογή εκ μέρους της εταιρείας σας των ανωτέρω είναι απολύτως παράνομη και αντίκειται στο Νόμο, ο οποίος προβλέπει αυστηρώς την δια χειρός φαρμακοποιού χορήγηση φαρμάκων στον ασφαλισμένο. Επίσης οφείλετε να αντιληφθείτε ότι είναι απολύτως παράνομη η διακίνηση και μεταφορά φαρμάκων εκτός φαρμακείου από τρίτους».

Δεν θα επιτρέψουμε, συνεχίζει ο ΠΦΣ, «το φάρμακο να καταστεί βορά εμπορικής εκμετάλλευσης με προφανή κίνδυνο της δημόσιας υγείας. Το delivery φαρμάκων, επί σκοπώ μάλιστα το κέρδος, είναι απολύτως παράνομο και ο Π.Φ.Σ. θα καταγγείλει άμεσα εις τις αρμόδιες Αρχές κάθε ανάλογη απόπειρα. Η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτουν ήδη τις αναγκαίες υποδομές και θεσμούς για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο φάρμακο των ευπαθών εκείνων ομάδων που αδυνατούν να μεταβούν στο φαρμακείο για να προμηθευτούν το φάρμακό τους (πχ ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι). Και μάλιστα δίχως την παραμικρή οικονομική επιβάρυνσή τους…»

Ο ΠΦΣ καλεί την διοίκηση των ΕΛΤΑ τέλος, όπως άμεσα προβεί σε επίσημη διάψευση των εν λόγω πληροφοριών, απέχοντας από οιαδήποτε παράνομη σχετική ενέργεια, σε διαφορετική περίπτωση, ο Σύλλογος, «θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει εις τις αρμόδιες Αρχές κάθε παράνομη ενέργεια που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Πηγή: http://www.onmed.gr

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Φάρμακα κατ' οίκον για σοβαρά ασθενείς

Φάρμακα κατ' οίκον για σοβαρά ασθενείς

Κοινωνία

Τέλος στην ταλαιπωρία των ηλικιωμένων



Φάρμακα κατ' οίκον για σοβαρά ασθενείς Τέλος στην ταλαιπωρία των ηλικιωμένων

Τέλος θα μπει στην ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, των ατόμων με κινητικά προβλήματα, αλλά και αυτών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και πάσχουν από σοβαρά και σπάνια νοσήματα, όπως είναι ο καρκίνος και οι σπάνιες γενετικές ασθένειες, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει από τον ΕΟΠΥΥ πρόγραμμα παραδόσεως φαρμάκων κατ’ οίκον για τις ευπαθείς αυτές ομάδες πασχόντων.

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης είχε πολύωρη και εφ’ όλης της ύλης συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στα γραφεία του Οργανισμού… «Θα είμαστε σε συνεννόηση με ασθενείς που το έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα και παραπέμπουν είτε σε άλλο νοσοκομείο είτε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Εκείνο που θα κάνουμε είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο θα παραδίδονται τα φάρμακα στο σπίτι του ασθενούς», δήλωσε ο κ. Βορίδης.


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τα ΑμεΑ

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα ΑμεΑ

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την παροχή των συντάξεων αναπηρίας καθώς και των προνοιακών επιδομάτων επεξεργάζεται το υπουργείο!
flag logo
Σε μείζονα παράγοντα προκειμένου “οι υπάρχουσες συνταξιοδοτικές δαπάνες να βρίσκονται σε συμβατότητα με τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους“, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Ιούνιος 2014), αναδεικνύονται οι συντάξεις αναπηρίας και τα προνοιακά επιδόματα που δίδονται στους συνταξιούχους.
Από το Υπ. Εργασίας δεν διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι υπάρχει “τεχνική” προετοιμασία έτσι ώστε να τεθούν εισοδηματικά ή ακόμα και περιουσιακά κριτήρια για την παροχή των συντάξεων αναπηρίας -ακόμα και εντός του 2015- και να καταργηθούν προνοιακά επιδόματα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους από το 2016, όπως προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμο του 2010 που θα ισχύσει από την 1/1/2015.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις συντάξεις αναπηρίας εκείνο που συζητείται είναι να υπάρξει εξορθολογισμός των ποσοστών αναπηρίας που αφορούν διάφορες παθήσεις και η εναρμόνιση της διαφορετικής νομοθεσίας που ισχύει για κάθε ένα ασφαλιστικό ταμείο χωριστά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος “Ήλιος”, οι μεν συντάξεις αναπηρίας, κυρίες και επικουρικές, ανέρχονται σήμερα σε 346.489 και αφορούν 228.183 συνταξιούχους, ενώ τα προνοιακά επιδόματα στους χαμηλοσυνταξιούχους ανέρχονται σε 48.456. Συνολικά, λοιπόν, στην “καραντίντα” τίθονται 387.316 αναπηρικές συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, που αφορούν 276.639 συνταξιούχους (10,4% συνόλου).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του “Ήλιος”, οι συντάξεις αναπηρίας κοστίζουν στα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 1,9 δισ. ευρώ (8% της συνταξιοδοτικής δαπάνης των ταμείων πλην δημοσίου), ενώ τα προνοιακά επιδόματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους 215 εκατ. ευρώ (κοντά στο 1% της συνολικής δαπάνης πλην δημοσίου). Έτσι το κράτος, σημειώνουν, από το υπ. Εργασίας, δαπανά σχεδόν το 15% της κρατικής συνεισφοράς προς τα ασφαλιστικά ταμεία (πλην Δημοσίου) για παροχές που δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με τον ασφαλιστικό βίο των σημερινών συνταξιούχων
Τα στοιχείο που ΄απειλεί” την ύπαρξη των δύο παραπάνω παροχών των ταμείων είναι πως και οι δύο είναι προνοιακού χαρακτήρα, δηλαδή δίδονται σε κάθε δικαιούχο ανεξάρτητα από τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει πληρώσει ο καθένας τους. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι συντάξεις αναπηρίας και τα προνοιακά επιδόματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους πληρώνονται “απευθείας” από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τέτοιου είδους παροχές καθίστανται σταδιακά ΄απαγορευτικές” παραδέχονται στο υπ. Εργασίας, καθώς το όλο ασφαλιστικό σύστημα περνά σε μία φάση από την 1/1/2015 όπου το κράτος θα εγγυάται μόνο μία βασική σύνταξη, ενώ όλη υπόλοιπη, η “αναλογική”, θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει πληρώσει ο κάθε ασφαλισμένος. Εξάλλου τα επικουρικά ταμεία (ουσιαστικά το ΕΤΕΑ), τα οποία επίσης δίνουν συντάξεις αναπηρίας, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 απαλλάσσονται πλέον από κάθε έστω και έμμεση κρατική συνεισφορά (“κοινωνικοί πόροι”) αφαιρώντας 70 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό τους, σύμφωνα με πηγές του Capital.gr στο Υπ. Εργασίας. Σημειώνεται πως η ετήσια δαπάνη για επικουρικές συντάξεις αναπηρίες ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ…
Παραπέρα, κορυφαίο υπηρεσιακό στέλεχος στο Υπ. Εργασίας ανέφερε, μάλιστα, στο Capital.gr πως το προνοιακό επίδομα που δίδεται στους χαμηλοσυνταξιούχους “αδικεί την πλειοψηφία των συνταξιούχων”, καθώς αποτελεί ουσιαστικά κίνητρο σε κάποιον να “βγει” στη σύνταξη με τα ελάχιστα χρόνια που απαιτούνται και, άρα, με λιγότερη κύρια σύνταξη, με την προοπτική ότι θα λάβει προνοιακό επίδομα ως “χαμηλοσυνταξιούχος”.
του Δημήτρη Κατσαγάνη
capital.gr, Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Ο λαθρεπιβάτης (Schwarzfahrer) - Video Dailymotion




“Ο λαθρεπιβάτης” | “Schwarzfahrer”


Schwarzfahrer
Καταδίκη του καθημερινού ρατσισμού μέσα από μια ιστορία σε ένα τραμ. Η δεκάλεπτη ταινία του γερμανού σκηνοθέτη Pepe Danquart, Schwarzfahrer (μεταφραζεται ως “λαθρεπιβάτης”, όμως κατά λέξη σημαίνει “μαύρος αναβάτης”) βραβεύτηκε με το Oscar καλύτερης ταινίας μικρού μήκους το 1993.
Η ταινία ξεκινά με μια γνώριμη για τα ελληνικά δεδομένα σκηνή: ένας νεαρός μαύρος μπαίνει σε τραμ, μια ηλικιωμένη γυναίκα αρχίζει να του φαίρεται άσχημα και, μονολογώντας, προσβάλλει συνεχώς τόσο τον ίδιο όσο και τους υπόλοιπους μετανάστες στο βαγόνι. Οι επιβάτες παρακολουθούν σιωπηλοί τα γεγονότα. Στο τέλος, ο νεαρός θα πάρει την εκδίκησή του…
Σκηνοθεσία: Pepe Danquart
Σενάριο: Pepe Danquart
Παίζουν: Paul Outlaw, Senta Moira
Παραγωγή: Dr. A. Kitzler
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ciro Cappellari
πηγή:Κοινωνικό Καφενείο

κλικάρετε στο παρακάτω για την ταινία:


Ο λαθρεπιβάτης (Schwarzfahrer) - Video Dailymotion

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό-Δωρεάν συμμετοχή

Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό-Δωρεάν συμμετοχή

Γράφτηκε από τον  
    Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό-Δωρεάν συμμετοχή
    Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά εργαλεία μάθησης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον
    και λειτουργεί ως μέσο για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τη συναισθηματική ωρίμανση των ατόμων με αυτισμό.
    Η Στέγη, αγκαλιάζοντας όλους, οργανώνει για τρίτη χρονιά ένα μουσικό εργαστήριο έξι συναντήσεων, με μουσικές δραστηριότητες ειδικά μελετημένες προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών. Η παρουσία των γονέων είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, ενώ το ρόλο τους τον καθορίζουν οι ίδιοι: μπορεί να είναι απλοί παρατηρητές ή να συμμετέχουν ενεργά.
    Το εργαστήριο προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη μουσική και το ρυθμό, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Αρχικά, τα παιδιά γνωρίζουν το χώρο και τους μουσικούς και, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, πειραματίζονται με τα μουσικά όργανα και παράγουν ήχους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μικροί μουσικοί, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές, συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τη μουσική. Οι δραστηριότητες που στηρίζονται στη ρυθμική αγωγή και τους χρωματισμούς είναι ποικίλες, ενώ έννοιες όπως η παύση, η ένταση και η ταχύτητα χρησιμοποιούνται συνδυαστικά για την έκφραση συναισθημάτων και την κατανόηση βασικών εννοιών.
    Στο εργαστήριο αυτό, η μουσική γίνεται η «γλώσσα» επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος. Μέσα από τους ήχους, το παιχνίδι και τις εναλλαγές ρόλων, τα παιδιά καλούνται να αισθανθούν την ύπαρξή τους, να εκφράσουν τι νιώθουν, να τραγουδήσουν και να γνωρίσουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Παράλληλα, βιώνουν την εμπειρία της ομαδικότητας, συνεργάζονται και προετοιμάζονται για τον τελικό στόχο του εργαστηρίου, που είναι μια συναυλία, μια μουσική γιορτή με πρωταγωνιστές τα ίδια!
    Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου μαζί με μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών.

    Ημερομηνίες: Τις Τετάρτες 1, 8, 15, 22 & 29 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου 2014
    Η πρώτη συνάντηση είναι μόνο για τους γονείς.

    Απευθύνεται σε:  
    Παιδιά 5-7 ετών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και τους γονείς τους (Ώρες: 16:00-18:00)
    Παιδιά 8-11 ετών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και τους γονείς τους (Ώρες: 18:00-20:00)

    Δωρεάν συμμετοχή

    Για κρατήσεις: 213-017-8002 ή education@sgt.gr (υπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα).
    Για περισσότερες πληροφορίες: www.sgt.grpress@sgt.gr
    πηγή: enikos.gr

    Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου κατά της νέας Δημοτικής Αρχής

    Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου κατά της νέας Δημοτικής Αρχής

    17_DS
    ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ
    Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΠΗΚΕ… ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ
    (η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται)
    Η νέα δημοτική αρχή με το ξεκίνημα της θητείας της, έδειξε με τον καλλίτερο τρόπο την στάση της απέναντι στους εργαζόμενους. Ενώ γνώριζε από τις 3 του Σεπτέμβρη την άκυρη και καταχρηστική απόλυση της Πρόεδρου του Σωματείου, αντί να πάρει ξεκάθαρη θέση, «κρύφτηκε πίσω από την δικαιολογία κενού εξουσίας στην ΔΕΠΟΚΑΛ.
    Ο δε Δήμαρχος από την προηγούμενη Παρασκευή είχε συνεχώς συσκέψεις και δεν κατάφερε να βρει 10 λεπτά χρόνο για το Εργατικό Κέντρο.
    Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου (19-9-2014) με την πρόφαση ότι περίμεναν την απόφαση της επιθεώρησης εργασίας (παλαιοί συνδικαλιστές οι ίδιοι δεν έχουν ακούσει ποτέ άραγε για την Επιτροπή του άρθρου 15 του Ν 1264.) δεν θέλησαν να συζητηθεί το θέμα.
    Την ίδια ώρα Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος δήλωναν ότι συμπαραστέκονται στους εργαζόμενους …εφ’ όσον αυτοί δεν «αυθαδιάζουν» δεν φέρονται «αυταρχικά» κ.α. τέτοια, ή με άλλα λόγια αν είναι καλά παιδιά.
    Ξαφνικά μετά από μια βδομάδα (χθες Πέμπτη) ο Δήμαρχος θυμήθηκε το αίτημα για συνάντηση. Σύμπτωση; Όχι, την Τετάρτη το βράδυ κατατέθηκε με δικηγόρο στο Εργατικό Κέντρο ομαδική παραίτηση από το Σωματείο σαράντα και πάνω μελών. Αυτός ήταν ο στόχος της απελθούσας δημοτικής αρχής και βρίσκοντας ευνοϊκό κλίμα από την νέα, ολοκληρώθηκε με αυτήν την ενέργεια. Με αυτή την κίνηση το μήνυμα στους συναδέλφους είναι σαφές: «κοιτάτε πως πετάξαμε την Πρόεδρο όποιος δεν φύγει από το Εργατικό Κέντρο μπορεί να έχει την ίδια τύχη». Με τις παραιτήσεις σκέφτηκαν δεν θα μπορεί το υπάρχον Σωματείο να στείλει εκπρόσωπο στο ΔΣ της ΔΕΠΟΚΑΛ. Έτσι με την «κίνηση» αυτή βγάζουν από τα «πόδια» τους το «ενοχλητικό» Σωματείο και το Εργατικό Κέντρο και «δικό» τους σωματείο έχουν. Μέσα στην φούρια τους έβαλαν να υπογράψουν παραίτηση ακόμα και μη μέλη του Σωματείου!!!
    Φυσικά μετά από αυτά θεωρήσαμε περιττή την συνάντηση με τον Δήμαρχο…..
    Δεν μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός, αφού τόσα χρόνια που λειτουργούν οι κοινωνικές δομές στους δήμους, το Σωματείο και το Εργατικό Κέντρο πάλεψαν για κάθε πρόβλημα, στήριξαν οικονομικά κάθε κινητοποίηση, και γνωρίσαμε από τους ίδιους τις πιέσεις τους εκβιασμούς που υφίσταντο κάτω από το καθεστώς της ανασφάλειας και της ανεργίας. Δεν σταματήσαμε ακόμα κι’ όταν μας έσυραν στα δικαστήρια, ούτε εκπλαγήκαμε όταν υποχρεώθηκαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να έρθουν μάρτυρες κατηγορίας εναντίον μας.
    Καταγγέλλουμε σε όλους, την μεθόδευση διάλυσης του Σωματείου, μεθόδευση με «αριστερό» «προοδευτικό» πρόσημο. Καταγγέλλουμε την στάση της νέας δημοτικής αρχής που από τη μια παρέχουν «ασυλία» στις απερχόμενες «φίλιες δυνάμεις» και από την άλλη δείχνουν το ίδιο αντεργατικό πρόσωπο (με «αριστερό» προφίλ όμως). Δείχνουν σε όλους πως όταν «καβαλήσεις το καλάμι» και καλπάσεις με την αλαζονεία της εξουσίας δεν σε πιάνει κανένας.
    Αν έτσι αποφάσισαν να πολιτευτούν, θα βρουν μπροστά τους εργαζόμενους (και αυτούς που υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν από το Σωματείο) αλλά και το Εργατικό Κέντρο.
    Λευκάδα 18-9-2014
    Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Το Τιμωρητικό Κράτος Πρόνοιας

    Το Τιμωρητικό Κράτος Πρόνοιας


    Ξενοφών Κοντιάδης Η κοινωνική πολιτική των Δήμων, socialpolicy.grτου Ξενοφών Κοντιάδη* – Καθώς τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις επιπτώσεις της κρίσης στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την ίδια περίοδο σημαντικές εξελίξεις εκτυλίσσονται στα πλεονασματικά κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, χωρίς ίσως να τους αποδίδεται η ανάλογη προσοχή.
    Πρόκειται για μια αργόσυρτη μετάλλαξη των συστημάτων κοινωνικής προστασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, την Ολλανδία και αλλού, τα οποία δεν καταρρέουν παταγωδώς υπό το βάρος δημοσιονομικών ελλειμμάτων και υψηλού δημόσιου χρέους όπως συμβαίνει στον Νότο, αλλά μετασχηματίζονται σε αυτό που ήδη πριν από λίγα χρόνια είχε αποκληθεί «τιμωρητικό κράτος πρόνοιας», με αφορμή ιδίως πρακτικές που υιοθετήθηκαν επί διακυβέρνησης Μπους στις ΗΠΑ.
    Το τιμωρητικό κράτος πρόνοιας χαρακτηρίζεται από την «πειθαρχική επαναπροώθηση» στην εργασία, ως μέθοδο «εμπέδωσης» του εργασιακού ήθους, συνδέοντας τη λήψη κοινωνικών παροχών με συγκεκριμένες εργασιακές ή και άλλες συμπεριφορές. Πρόκειται για μία συντηρητική στροφή του κράτους πρόνοιας, με έντονα στοιχεία ποινικής καταστολής, εξαρτώντας εν τέλει τις κοινωνικές πολιτικές από ανταποδοτικές συμπεριφορές επί ποινή κυρώσεων. Ετσι, η αντιμετώπιση των κοινωνικών κινδύνων δεν βασίζεται πλέον στη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης, αλλά στην καταναγκαστική προώθηση σε χαμηλής ποιότητας εργασίας.
    Αυτή η συντηρητική αναδιάρθρωση του κράτους πρόνοιας δεν αποτελεί παρά την άλλη όψη μιας ήπιας ποινικοποίησης του κοινωνικού χώρου, που οδηγείται με ακρίβεια στη λήψη ανελεύθερων μέτρων καταστολής ως αντίβαρων προς την έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης που αναπόφευκτα προκαλεί η ενίσχυση της κοινωνικής ανασφάλειας. Ολα αυτά συνεπάγονται την περαιτέρω περιθωριοποίηση των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και την καταστρατήγηση τόσο των κοινωνικών όσο και μιας σειράς ατομικών δικαιωμάτων.
    Η πίεση που δέχεται το κράτος πρόνοιας στις ελλειμματικές χώρες της Ευρώπης υπό το βάρος των μνημονίων και των περιοριστικών πολιτικών, σε συνάρτηση με την ανάδυση του τιμωρητικού κράτους πρόνοιας στις πλεονασματικές χώρες της Ευρώπης, αποτελούν τις δύο όψεις της συστηματικής απορρύθμισης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, δηλαδή της σημαντικότερης κοινωνικής και θεσμικής κατάκτησης που έχει να επιδείξει η μεταπολεμική Ευρώπη.
    ______
    * Ο Ξενοφών Κοντιάδης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (με έδρα την Κόρινθο) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος Δ.Σ. – Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου με έδρα την Αθήνα.



    Πηγή http://socialpolicy.gr/2014/09/%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CF%89%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%82.html