Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Το μεγαλείο της Κουβανικής Επανάστασης και ο “Έμπολα”


Το μεγαλείο της Κουβανικής Επανάστασης και ο “Έμπολα”


έμπολα
Φίλοι και εχθροί αποκαλύπτονται μπροστά στο μεγαλείο της διεθνιστικής αλληλεγγύης της Κούβας στους λαούς της Αφρικής.
«Παρά τις οικονομικές δυσκολίες της και τους πενιχρούς πόρους, η Κούβα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του Έμπολα, στέλνοντας πολυάριθμο ιατρικό προσωπικό στη Δυτική Αφρική, την ώρα που τα μεγάλα κράτη αφήνουν την υπόθεση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις». Ετσι αρχίζει το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» με τίτλο: «Η Κούβα δίνει το παράδειγμα στον αγώνα κατά του Έμπολα».
Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει: «Ακολουθώντας τη διεθνιστική της παράδοση, στην παροχή ιατρικής βοήθειας, η κυβέρνηση της Κούβας έστειλε στις αρχές Οκτωβρίου ένα τμήμα αποτελούμενο από 165 γιατρούς και νοσηλευτές στη Σιέρα Λεόνε, ενώ αναμένεται να φθάσει από μέρα σε μέρα ένα νέο τμήμα από 296 γιατρούς και νοσηλευτές στη Λιβερία και τη γειτονική Γουινέα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποστολή ιατρικής βοήθειας  από ένα κράτος, για την καταπολέμηση του Έμπολα.
4508410_3_7fea_l-infirmiere-cubaine-dalila-martinez-fait_198483d9a0bc2c62ab2f36676a8a1c7a






Στη συνέχεια, η «Le Monde» αναφέρει ότι η κουβανική πρωτοβουλία χαιρετίστηκε από τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την ώρα που τα μεγαλύτερα κράτη εξαντλούν τη συμμετοχή τους σε οικονομικές εισφορές και μέτρα προστασίας των συνόρων τους.
Τα περισσότερα κράτη παίρνουν μέτρα στο εσωτερικό τους για να αντιμετωπίσουν την «εισβολή» του ιού, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αντί για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έστειλαν 4.000 στρατιωτικούς με αποστολή να «μαντρώσουν» τους πληθυσμούς των χωρών που επλήγησαν από τον Έμπολα. Με δύο λόγια η κυβέρνηση Ομπάμα (όπως και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις) αντιμετωπίζουν την κατάσταση με το σχέδιο «μακριά από μας και όπου θέλει ας είναι»…
Η πρωτοβουλία της Κούβας είχε τεράστια απήχηση, όχι μόνο στις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον Έμπολα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, εγκαταλείποντας το συνηθισμένο εχθρικό ύφος, έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην κυβέρνησης της Κούβας για τη συμβολή της στον αγώνα κατά του θανατηφόρου ιού.
Σύμφωνα, πάντως, με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αιμορραγικός πυρετός έχει σκοτώσει περίπου 4.555 ανθρώπους από τους 9.216 που εντοπίστηκαν με συμπτώματα της νόσου σε επτά χώρες (Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, Γουινέα, Νιγηρία , Σενεγάλη, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες). Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ σε ανακοίνωση σημαίνει συναγερμό και επισημαίνει την απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.
Φιντέλ: Ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή 
«Αυτοί που πηγαίνουν να αγωνιστούν ενάντια στον Έμπολα και υπέρ της επιβίωσης των συνανθρώπων τους, έχουν ένα δύσκολο καθήκον μπροστά τους καθώς ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή», αναφέρει ο Φιντέλ Κάστρο σε μήνυμα του που δημοσιεύθηκε στις 7 Οκτωβρίου στην εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, «Γκράνμα».
Στο μήνυμα του, ο Φιντέλ, αναφέρεται στη διεθνιστική παράδοση της κουβανικής επανάστασης σε όλες τις πτυχές της, από τη βοήθεια στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα της Αφρικής ως τις αποστολές ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Αφρική και σε όποιο άλλο σημείο του πλανήτη χρειάστηκε. Κάνει μάλιστα μια εκτεταμένη αναφορά στην υπόθεση του εθνικοαπελευθρωτικού αγώνα του Λαού της Αγκόλα, αναφορά ιστορικής σημασίας αφού, μεταξύ των άλλων αποκαλύπτει και πτυχές των σχέσεων Κούβας- Σοβιετικής Ενωσης, αλλά και διπλωματικά παρασκήνια.
Σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα και τη μάχη κατά του Έμπολα, ο Φιντέλ τονίζει:
«Η αναχώρηση της πρώτης ιατρικής ταξιαρχίας για τη Σιέρα Λεόνε (χαρακτηρισμένη ως περιοχή που έχει πληγεί σοβαρότατα από τη βαριά επιδημία του Έμπολα), είναι ένα παράδειγμα για το οποίο η χώρα μπορεί να αισθάνεται περήφανη, καθώς, τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να φτάσει ψηλότερα σε θέματα τιμής και υστεροφημίας. Όπως κανένας δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες μαχητών που πήγαν στην Αγκόλα και στις άλλες αφρικανικές χώρες, έδωσαν παραδείγματα ανθρωπιάς που δεν θα ξεχαστούν ποτέ στην ιστορία, έτσι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η ηρωική πράξη του στρατού με τις λευκές στολές θα καταλάβει μια θέση στα υψηλότερα σκαλιά τιμής σε αυτή την υπόθεση.
us-sends-troops-to-fight-ebola-virus
Δεν θα είναι οι κατασκευαστές θανατηφόρων όπλων που θα λάβουν αυτή τη μοναδική τιμή. Ας είναι το παράδειγμα των Κουβανών που σπεύδουν στην Αφρική, αυτό που θα κλέψει τις καρδιές και τα μυαλά όλων των γιατρών του κόσμου, ειδικά αυτών που κατέχουν πόρους, διακονούν μια θρησκεία ή φέρουν τη βαθύτατη πεποίθηση του καθήκοντος της ανθρώπινης αλληλεγγύης».
Τέλος η «Le Monde» σημειώνει στο δημοσίευμα της ότι η πρώτη αποστολή ιατρικού προσωπικού και φαρμακευτικής βοήθειας από την Κούβα έγινε το 1960, λίγο μετά την επανάσταση και έγινε στη Χιλή που είχε πληγεί από ένα μεγάλο σεισμό. Από τότε, μέχρι σήμερα πάνω από 135.000 γιατροί και νοσηλευτές πήραν μέρος σε τέτοιες αποστολές σ΄ όλο τον κόσμο, ενώ πολλοί απ΄ αυτούς έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο της «μάχης». Ακόμη και σήμερα περίπου 50.000 γιατροί και νοσηλευτές από την Κούβα πραγματοποιούν αποστολές σε 66 χώρες στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία.

Médicos-Cubanos1
Δεν θα είναι οι κατασκευαστές θανατηφόρων όπλων που θα λάβουν αυτή τη μοναδική τιμή. Ας είναι το παράδειγμα των Κουβανών που σπεύδουν στην Αφρική, αυτό που θα κλέψει τις καρδιές και τα μυαλά όλων των γιατρών του κόσμου, ειδικά αυτών που κατέχουν πόρους, διακονούν μια θρησκεία ή φέρουν τη βαθύτατη πεποίθηση του καθήκοντος της ανθρώπινης αλληλεγγύης.
Αυτοί που πηγαίνουν να αγωνιστούν ενάντια στον Έμπολα και υπέρ της επιβίωσης των συνανθρώπων τους, έχουν ένα δύσκολο καθήκον μπροστά τους καθώς ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή. Δεν πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που εκπληρώνουν τέτοια καθήκοντα απολαμβάνουν της μέγιστης ασφάλειας ώστε να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τη χώρα από αυτή και άλλες αρρώστιες και επιδημίες.
Το προσωπικό που κατευθύνεται στην Αφρική, προστατεύει και αυτούς που μένουν εδώ, γιατί το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι η εξάπλωση αυτής της επιδημίας ή άλλων σοβαρότερων ασθενειών στην περιοχή μας ή σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου όπου ένα παιδί, μια μητέρα, ένας άνθρωπος μπορεί να πεθάνει. Υπάρχουν αρκετοί γιατροί στον πλανήτη για να εξασφαλίσουν ότι δεν πρέπει να πεθάνει κανείς εξαιτίας της έλλειψης ιατρικής φροντίδας. Αυτό θα ήθελα να εκφράσω.
Τιμή και δόξα στους γενναίους μαχητές μας της υγείας και της ζωής!
Έγραψα αυτές τις ιδέες στις 2 Οκτώβρη όταν έμαθα αυτά τα νέα, αλλά προτίμησα να περιμένω τις επόμενες μέρες για να κατασταλάξει η κοινή γνώμη, γι’ αυτό και ζήτησα από τη Granma να το δημοσιοποιήσει το Σάββατο.
Fidel Castro Ruz
October 2, 2014
8:47 p.m.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου