Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

1η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία!


Αναδημοσίευση.......

Ένα αλλιώτικο άρθρο ....από εργαζόμενη  του  βοήθεια στο σπίτι που απεικονίζει με γλαφυρό τρόπο την άλλη όψη της τρίτης ηλικίας!!!!! 

«Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία»........Ποια Τρίτη Ηλικία;

30 Σεπτεμβρίου 2014 
Πρώτη του Οκτώβρη αύριο......«Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία».  Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.....
Έ, όχι...εγώ αποφάσισα να μην γράψω μια σημείωση για τα προβλήματα της Τρίτης Ηλικίας...αλλά να σας παρουσιάσω την ''Τρίτη Ηλικία'' όπως την βιώνω καθημερινά εδώ και 10 χρόνια.....
Να σας μιλήσω για την κ.Ε., τον κ.Γ., την κ.Π. , την κ.Α και την κ.Β............
Όπως βλέπετε από τα αρχικά οι πιο πολλές είναι γυναίκες....τους ξεπαστρέψανε τους άντρες τους!!!! Κι εδω κολλάει το ανέκδοτο: ''Συζητούν τρεις κυρίες στο ΚΑΠΗ....''Η Μαρία θα έρθει στην εκδρομή;''.....''Όχι, μωρέ η καημένη!!! Έχει τον άντρα της''.....
Η κ.Ε λοιπόν.........70χρονη με αναπηρία στα κάτω άκρα...ζει μόνη της. Δεν παντρεύτηκε ποτέ ,αν και υπήρχαν υποψήφιοι γαμπροί.Λόγω της αναπηρίας της οι γονείς δεν της επέτρεψαν να παντρευτεί και το έχει μαράζι......όταν πηγαίνουμε στο σπίτι της χαμογελάει......πολλές φορές τραγουδάει και σχεδόν πάντα μας φιλάει!!!! Φεύγοντας μας σταυρώνει και μας δίνει την ευχή της......
Ο κ.Γ...............88 χρονος κύριος.......Η σύζυγός του, με την οποία ήταν ερωτευμένος κάργα, πέθανε....Νομίζαμε τότε ότι δεν θα το άντεχε.....Σιγά μην δεν άντεχε.....Δεν έχει σημασία που δεν βλέπει καλά και τα πόδια του δεν τον κρατάνε και πολύ....Ζει μόνος του και η καρδούλα του το λέει.....Τις επόμενες μέρες του έταξα ότι θα πάμε για καφεδάκι στη θάλασσα και το πρόσωπό του έλαμψε!!!!!! Του αρέσουν μόνο οι καραμέλες με γεύση λεμόνι...και χαμογελάει σαν μικρό παιδί όταν του καθαρίζω με οινόπνευμα τα ματομπούκαλά του...''ΑΑΑΑΑ...Τώρα βλέπω!!!!''
Η κ.Π.............χήρα, τί πρωτότυπο!!!!!! Κομμένο πόδι από την μικρή της ηλικία.......Και;.........Τέτοιο τσαγανό και...μεταξύ μας...τέτοιο στόμα δεν έχω ξανασυναντήσει!!!!!
Η κ.Α..............86 χρονών...ΠΑΡΘΕΝΑ.....για μια τιμή ζούμε......αυτό έχουμε, αυτό προβάλλουμε....Δεν ασχολούμαστε με τη βαρηκοία και τα κινητικά προβλήματα...προβάλλουμε μόνο τα ατού μας τέτοιοι κορίτσαροι!!!!!
Η κ.Β. ..........85 χρονών και με κινητικά προβλήματα και ένα Π πάντα δίπλα της........Λατρεύω το βλέμμα της όταν μπαίνοντας στο σπίτι της περιμένει να σκύψω να την φιλήσω και να την σηκώσω από τους ώμους....Σήμερα της είπαμε ότι θα την παντρέψουμε......χαχαχαχα......''Αρκεί να μην χάσω την σύνταξη'' μας είπε......
Αυτοί είναι κάποιοι καθημερινοί άνθρωποι της λεγόμενης Τρίτης Ηλικίας.......με προβλήματα πολλά ,αλλά πάνω απ' όλα με αγάπη και εμπειρίες......με θέληση για ΖΩΗ....δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα πια.....
Όλοι αυτοί μαζί αποτελούν την καλύτερη παρέα για γλέντι.....
Ναι, παρακαλώ...επειδή σας γράφω κινητικά προβλήματα;
Πές τους για έξοδο : ντύνονται, στολίζονται, αρωματίζονται και ρίχνουν και τις στροφές τους..........
Είναι τυχεροί όσοι καταφέρνουν πίσω από τα γέρικα κορμιά τους να ανακαλύψουν την ηρεμία και την γαλήνη της ψυχής τους.........
Είμαι τυχερή που μεγαλώνω δίπλα τους και μπορώ να κλέψω κάτι από την δική τους ζωή..........
Χρόνια Πολλά Παλικάρια μουυυυυυυυυυυ....

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Μαγκλάρα - Εργαζόμενη του Βοήθεια στο σπίτι

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΘΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ !!!!!!!!!! ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΘΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ !!!!!!!!!! ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!

Είναι ανάγκη να γίνει κοινή συνείδηση όλων ότι τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και ενεργό μέρος του κοινωνικού συνόλου. Η βασική προσπάθεια για τον ηλικιωμένο είναι η διατήρηση της αυτονομίας του, της αυτάρκειάς του και της ποιότητας της ζωής του. Οι ηλικιωμένοι πρέπει να αισθάνονται, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε πως η κοινωνία δεν τους παραμελεί!!!!!!!!!!!(του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr)


Παγκόσμια ημέρα των ηλικιωμένων και Πανελλήνια ημέρα προβληματισμού για την Ελλάδα των μνημονίων.

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

του Αλέξνδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του Ο.Η.Ε., όταν το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 χρόνων μιας χώρας είναι άνω του 7%, χαρακτηρίζεται ως γερασμένη. Η Ελλάδα γερνάει, με το ποσοστό των ηλικιωμένων στη χώρα μας να είναι σήμερα άνω του 17% και να αναμένεται να φτάσει το 24% το 2020. Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, καθώς και η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ηλικιωμένων ατόμων που πάσχουν από χρόνιες νόσους. Το μεγάλο στοίχημα για όλους μας είναι τα επιπλέον χρόνια ζωής να είναι χρόνια με ποιότητα και όχι χρόνια αναπηρίας.


Στη σύγχρονη εποχή, οι ηλικιωμένοι παίζουν σημαντικότατο ρόλο,  όχι μόνο με τη  μετάδοση των εμπειριών και των γνώσεων τους, αλλά και με τη βοήθεια που δίνουν στα παιδιά τους, βοηθώντας τα οικονομικά και αναλαμβάνοντας την φροντίδα των εγγονών τους. Σύμφωνα με μελέτες, ο μέσος  χρόνος  που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι  ημερησίως, για να φροντίσουν οικείους τους που έχουν ανάγκη, κυμαίνεται από 200 έως 315 λεπτά.  Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι, αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά, για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.

Δυστυχώς τα πράγματα όπως διαμορφώνονται στην χώρα μας αναμένονται να είναι δραματικά για τους ηλικιωμένους της. Και αυτό γιατί οι Έλληνες ηλικιωμένοι είναι οι άμεσα ανήμποροι, που πλήττονται με την μείωση των συντάξεων, με τις περικοπές των ασφαλιστικών παροχών των κρατικών ταμείων, με τις περικοπές στα φάρμακα, αλλά και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Και αν υπάρχει "ελπίδα" στους νέους της χώρας μας έστω ότι μπορούν να βρουν δουλειά σε κάποια άλλη χώρα, στους ηλικιωμένους μας, αυτή η ελπίδα δεν υπάρχει. Απεναντίας γίνεται κάθε μέρα που περνά με τους φόρους, με την δυστυχία που μεταφέρεται από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και με τις καθημερινές αντιξοότητες, μια θηλιά στο λαιμό του κάθε Έλληνα ηλικιωμένου.
Και το κακό δεν τελειώνει εκεί, γιατί ο ηλικιωμένος στην σημερινή Ελλάδα βρίσκεται να υποφέρει από την εγκληματικότητα, μια και είναι τα πρώτα εύκολα θύματα των πολλών πια εγκληματιών που μαστίζουν την Ελληνική επικράτεια.
Είναι τα πρώτα θύματα των περικοπών σε θέσεις εργασίας. Όχι τώρα, αλλά τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον δέκα χρόνια πάνε που οι μεγάλες εταιρίες της χώρας μας άρχισαν να απολύουν άτομα που ήταν λίγο προ της σύνταξης. Τώρα δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται χωρίς δουλειά και όπως είναι φυσικό είναι αδύνατον να ξαναβρούν εργασία, είναι ηλικίας άνω των 50!.
Και το χειρότερο που έρχεται να προστεθεί είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες, που με τόση χαρά υποδεχθήκαμε, πριν από λίγα χρόνια όπως αυτήν της βοήθειας στο σπίτι, να αντιμετωπίζουν τραγικά προβλήματα λειτουργίας, με περικοπές και μεγάλους περιορισμούς.
Όμως ο Έλληνας ηλικιωμένος ήταν ο στυλοβάτης της Ελληνικής οικογένειας, πολλές δεκαετίες. Ήταν αυτός που με το περίσσευμα της σύνταξής του  στήριζε σε πολλά σπίτια το ελληνικό εισόδημα. Ήταν αυτός που με την συνταξούλα του βοηθούσε τα άνεργα μικρά παιδιά της οικογενείας και ήταν αυτός που συμπλήρωνε για το δάνειο του σπιτιού ή των σπουδών.

Είναι ανάγκη να γίνει κοινή συνείδηση όλων ότι τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και ενεργό μέρος του κοινωνικού συνόλου. Η βασική προσπάθεια για τον ηλικιωμένο είναι η διατήρηση της αυτονομίας του, της αυτάρκειάς του και της ποιότητας της ζωής του. Οι ηλικιωμένοι πρέπει να αισθάνονται, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε πως η κοινωνία δεν τους παραμελεί.


Ας ελπίσουμε στην ευαισθησία της ελληνικής κοινωνίας, στο να μην αφήσει τον Έλληνα ηλικιωμένο στην τύχη του και ο καθένας να φροντίσει τώρα περισσότερο από ποτέ να σταθούμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας, γιατί στο τέλος πρέπει να σκεφτόμαστε ότι «εκεί που είναι θα πάμε». Και βέβαια δεν έχουμε καμιά διάθεση να μείνει η Ελληνική κοινωνία χωρίς την δυναμική, των ηλικιωμένων της.

«Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Ομιλητής σε ημερίδα «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης.


Σε ημερίδα του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» συμμετείχε ως ομιλητής ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.
Άλλοι ομιλητές ήταν ο Δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, που αποτελούσε και τον οικοδεσπότη της εκδήλωσης, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Μιχελάκης, ο κ. Γιώργος Σούρλας , Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , η κα Καλδή,  Αντιπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος , Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής , ο κ. Γιάννης Σγουρός, Περιφερειάρχης Αττικής , ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης.
Ακολουθεί το κείμενο της εισήγησης του Νίκου Σαράντη στην ημερίδα:

Κύριε Υπουργέ,
Κύριοι Γενικοί Γραμματείς,
Κύριε Περιφερειάρχη,
Κύριοι συνάδελφοι,
Μια από τις μορφές της πολύπλευρης κρίσης που διανύουμε, πέραν της οικονομικής και κοινωνικής διάστασής της, είναι η γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα, συνδυασμένη όμως και με μια κρίση αξιών της κοινωνίας μας.
Επισημαίνω από την αρχή τον δυϊκό χαρακτήρα του φαινομένου αυτού. Από τη μια πλευρά έχουμε την κρίση εμπιστοσύνης, την αμφισβήτηση και συχνά την ηθική απαξίωση των θεσμών, των οργάνων πολιτικής διοίκησης
και βέβαια των φυσικών φορέων της εξουσίας. Εκφράσεις όπως «όλοι τα παίρνουν» είναι στο καθημερινό λεξιλόγιο των πολιτών. Από την άλλη όμως έχουμε και την κρίση αξιών, την υποχώρηση στις συνειδήσεις του κοινωνικού και συλλογικού έναντι του ατομικού συμφέροντος, τη φιλοδοξία μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας κατά τις προηγούμενες δεκαετίες να συμμετάσχει
έστω και κατά ένα μικρό μέρος στο «πάρτι» που υποψιαζόταν ότι γινόταν.
Προφανώς η μια πλευρά του φαινομένου έτρεφε την άλλη. Η πεποίθηση των πολιτών περί γενικευμένης διαφθοράς και αδιαφάνειας στην δημόσια σφαίρα ενίσχυε τις προσδοκίες ή και απαιτήσεις για προσωπική εξυπηρέτηση κατά παράβαση των νόμιμων διαδικασιών.
Ταυτόχρονα, τυχόν πραγμάτωση αυτής της μικρής ή μεγάλης παράνομης «εξυπηρέτησης» μετέτρεπε τους πολίτες αυτούς σε συνένοχους, διασφαλίζονταςένα βαθμό κοινωνικής αποδοχής στα φαινόμενα αδιαφάνειας. Πώς να διαμαρτυρηθεί για τη διαφθορά ο πολίτης που το παιδί του διορίστηκε με ρουσφέτι;
  Πρόκειται βέβαια για εκφάνσεις του γενικότερου μοντέλου του πελατειακού κράτους με την μορφή που αυτό υλοποιήθηκε στη χώρα μας. Οι ομοιότητες και διαφορές με την κυρίαρχη Λατινοαμερικανική εκδοχή του δεν είναι θέμα της σημερινής μας συζήτησης. Τα αποτελέσματα δυστυχώς υπήρξαν παρόμοια:
 μεταφορά του δημόσιου πλούτου στα χέρια μιας ολιγαρχίας και από εκεί στο εξωτερικό, αποσύνθεση της πραγματικής παραγωγικής διαδικασίας, βύθιση της χώρας στο χρέος, κρίση και αμφισβήτηση των θεσμών.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγω της εγγύτητας της στον πολίτη, είναι χώρος όπου γίνονται εύκολα ορατά τόσο τα τυχόν φαινόμενα αδιαφανούς διαχείρισης
όσο και η πίεση των πολιτών για προσωπικές εύνοιες, με τη μορφή κυρίως των διορισμών. Υπήρξε λοιπόν και συνεχίζεται μια έντονη επίθεση απαξίωσης στην Αυτοδιοίκηση, που βρίσκει πρόθυμο ακροατήριο στα Μέσα Ενημέρωσης.
Και αυτό παρά το ότι υπάρχει διαφορά όχι απλά μεγεθών αλλά τάξης μεγέθους στην υπερχρέωση της Αυτοδιοίκησης
σε σχέση με την υπερχρέωση του κεντρικού κράτους. Ας θυμόμαστε ότι η Αυτοδιοίκηση ευθύνεται μόνο για το 1% του συνολικού δημόσιου χρέους. Και αυτή η αναλογία υποδεικνύει ότι η όποια διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, δεν συντελέστηκε κυρίως στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Η ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης στην Αυτοδιοίκηση εκφράστηκε τα τελευταία 6-7 χρόνια με τη θέσπιση μιας σειράς ελεγκτικών αρχών και την αυστηροποίηση σχεδόν του συνόλου των διαδικασιών. Αυτή η αυστηροποίηση υλοποιήθηκε με τη στήριξη των θεσμικών οργάνων της ίδιας της Αυτοδιοίκησης και για το λόγο αυτό στέφθηκε με επιτυχία.
  Οι αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης που έχουν οικονομικό περιεχόμενο περνούν από αλλεπάλληλους ελέγχους σε όλα τα στάδια τους, ενώ όσον αφορά το προσωπικό δεν έχει γίνει καμιά πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ μετά το 2006.
Η καθιέρωση του συστήματος «Διαύγεια» μετά το 2010 προσέθεσε στους ελέγχους από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία την άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων πολιτών για κάθε απόφαση της διοίκησης.
Τέλος, η ακραία συμπίεση των οικονομικών πόρων της Αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια που υπερβαίνει το 50%, έχει περιορίσει τόσο τις δυνατότητες εκτέλεσης έργων και προμηθειών από την Αυτοδιοίκηση που η συζήτηση για την οικονομική διαχείριση χάνει το νόημα της.
Κατά βάση, οι Δήμοι της χώρας μεταφέρουν τους πόρους από τους ΚΑΠ και τα ανταποδοτικά τέλη στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των εργαζομένων και στις πλέον ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες.
Προφανώς αυτές οι ρυθμίσεις και εξελίξεις έχουν ακυρώσει στην πράξη και την άλλη πλευρά του προβλήματος, τις πελατειακές σχέσεις και μηχανισμούς.
Και είναι σαφές σε όποιον έχει πραγματική εικόνα του χώρου της Αυτοδιοίκησης ότι οι Δημοτικές Αρχές που βρίσκονται στη διοίκηση σήμερα δεν έχουν καμιά σχέση με αρνητικά στερεότυπα του παρελθόντος.
Οι όποιες ενστάσεις καταθέτει η Αυτοδιοίκηση για τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών είτε από τη Δικαιοσύνη είτε από την κεντρική διοίκηση, δεν αφορούν την ουσία της ανάγκης για διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος αλλά την προάσπιση της  Συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των Αυτοδιοικητικών θεσμών. Η σκοπιμότητα των όποιων αποφάσεων της Αυτοδιοίκησης, οι πολιτικές τελικά επιλογές της κάθε Διοίκησης για τον προγραμματισμό της, κρίνονται μόνον από τον κυρίαρχο λαό στις τοπικές εκλογές
και αυτό αποτελεί μια πολύ ουσιαστική «κόκκινη γραμμή» για όλους μας.
Παρά ταύτα, και οφείλω να το επισημάνω αυτό, συνεχίζονται οι απαξιωτικές αναφορές σε εκθέσεις ανεξάρτητων αρχών και σε δημοσιεύματα του Τύπου. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς καλλιέργειας εντυπώσεων είναι η πριμοδότηση της κρίσης εμπιστοσύνης των πολιτών και της δυσπιστίας
και αμφισβήτησης όχι μόνον των προσώπων, οπότε θα ήταν μικρό το κακό, αλλά των ίδιων των αντιπροσωπευτικών θεσμών.
Πολύ φοβάμαι ότι άλλη μια φορά έχουμε χάσει το μέτρο ως κοινωνία. Αυτομαστιγωνόμαστε και ακυρώνουμε ακόμη και την πρόοδο που έχουμε επιτύχει.
 Γιατί, όσο μεγάλο πρόβλημα αποτελεί για μια χώρα η γιγάντωση των φαινομένων αδιαφάνειας στο δημόσιο βίο, αντίστοιχα μεγάλο πρόβλημα συνιστά και η υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών στη συνείδηση των πολιτών. Η ενίσχυση ακραίων αντιδημοκρατικών απόψεων στο εκλογικό σώμα οφείλεται και σε αυτή την υπονόμευση.
Και όποιοι για λόγους εντυπώσεων ή εσωτερικών ισορροπιών του πολιτικού συστήματος φλερτάρουν με τον μηδενισμό και την ισοπέδωση προσώπων και θεσμών, παίζουν με τη φωτιά.
Οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης στήριξαν και στηρίζουν όλες τις πολιτικές που προάγουν τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση.
Υπάρχει πάντα βέβαια, σε κάθε τέτοια προσπάθεια, ένα υπόλοιπο, κάποια προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με θεσμικές παρεμβάσεις αλλά με την πολιτική βούληση. Από το διάλογο με τους συναδέλφους Δημάρχους έχω συναποκομίσει τη βεβαιότητα ότι η βούληση αυτή υπάρχει, ότι καταστάσεις και θύλακες που εξακολουθούν να αποτελούν κληρονομιά ενός αρνητικού παρελθόντος
θα αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα.
Καλούμαστε σήμερα να εδραιώσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και στην προσπάθεια αυτή πρέπει να είμαστε όλοι συμμέτοχοι, χωρίς τακτικισμούς και υστεροβουλίες. Γιατί το διακύβευμα είναι η σταθερότητα και η ποιότητα της ίδιας της δημοκρατίας μας.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΣΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 30/9/2013

                                   ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


  Την    Παρασκευή 4/10 / 2013  Οκτωβρίου, στο Εργατικό Κέντρο Αθηνών
Γ’ Σεπτεμβρίου 48 Β, 2ος όροφος  και ώρα 16:00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί  Γενική Συνέλευση  του Σωματείου μας.

Με θέματα:
1.    Παράταση του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι
2.    Αναλυτική ενημέρωση για την «μετεξέλιξη» του Βοήθεια στο σπίτι.
3.   Ενημέρωση για την χρηματοδότηση του προγράμματος
4.   Στο τέλος της Γενικής συνέλευσης θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των Λαχνών (ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟ).

Επειδή πολλοί μπορεί να θεωρούν ότι λύθηκε το εργασιακό του ΒΣΣ πληροφοριακά σας ενημερώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ωστόσο εκτενέστερα θα αναφερθούμε στην Γενική Συνέλευση.
Όπως καταλαβαίνετε η παρουσία όλων των εργαζομένων κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία. 





ΓΙΑ  Δ.Σ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΙΖΕΡΑ                ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΦΟΥΚΗ

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


            ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ              Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2013
            ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ                                                  
            ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
            ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ                                                                      

Κύριε Δήμαρχε,
Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω και εκ μέρους του Υπουργού, κ. Γιάννη Βρούτση ότι:
Η Βουλή των Ελλήνων στη χθεσινή συνεδρίαση του Γ΄ Τμήματος ψήφισε τη διάταξη που εισηγήθηκε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας για τη συνέχιση και αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας συνεργαστήκαμε με τα Υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ, την ΕΕΤΑΑ και το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Σας επισυνάπτω τη διάταξη όπως ψηφίστηκε, σύντομο ενημερωτικό σημείωμα, καθώς και την τοποθέτησή μου κατά τη συζήτηση στη Βουλή και ζητώ τη συνεργασία σας, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες από το πρόγραμμα υπηρεσίες, ώστε να ανταποκριθούμε στην ανάγκη για κοινωνική φροντίδα όλων όσων την έχουν ανάγκη.
Τέλος, παρακαλώ για την αποστολή των δικαιολογητικών που ζήτησε η ΕΕΤΑΑ μέχρι 2 Οκτωβρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να καταβληθούν τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.


                                                                     Με εκτίμηση,

                                                             Βασίλης Κεγκέρογλου
                                                                     Υφυπουργός

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΣΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΣΣ


ΣΥΡΙΖΑ : ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Δήλωση των βουλευτών Δημήτρη Στρατούλη και Ευγενίας Ουζουνίδου για την σημερινή ψηφοφορία  στη Βουλή για την παράταση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»
Διαψεύδουμε κατηγορηματικά ως ψευδείς,   ανυπόστατες και κακοήθεις τις πληροφορίες που διαρρέει το Υπουργείο Εργασίας για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή στην ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την παράταση  του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
Ο ΣΥΡΙΖΑ  υπερψήφισε με σαφή και ρητό τρόπο- και ο καθένας μπορεί να το βρει στα πρακτικά της Bουλής- το άρθρο 5 της τροπολογίας  828/6 για την παράταση για ένα χρόνο του προγράμματος,  αγωνίζεται επίμονα μήνες τώρα όχι μόνο για τη χρονική παράταση της εφαρμογής του αλλά, κυρίως, για την αναβάθμισή του και για τη σταθερότητα της εργασίας και της καταβολής των μισθών των εργαζομένων σε αυτό.
                                                                                           ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ    26/09/2013 

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ 25/9/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ 25/9/2013

Έκτακτη συνάντηση του πανελλήνιου συντονιστικού θα γίνει αύριο 25/9/2013 με τον υφυπουργό εργασίας όπου θα γίνει παρουσίαση του τελικού σχεδίου για το ΒΣΣ. Στην πορεία θα ακολουθήσουν προγραμματισμένα ραντεβού με όλα τα κόμματα στο χώρο της Βουλής και από βδομάδα θα γίνουν γενικές συνελεύσεις των Σωματείων για να ενημερωθούν πλήρως όλοι οι συνάδελφοι!!!

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Μ.Ε.Ι.Σ ΓΣΕΕ

Αθήνα, 23 Σεπτέμβρη 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ΟΔΟΣΤΡΩΤΉΡΑΣ ΤΗΣ ΤΡΌΙΚΑΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΆ
ΜΕ 24ΏΡΕΣ «ΤΟΥΦΕΚΙΈΣ» ΣΤΟΝ ΑΈΡΑ
ΚΑΙ ΜΆΛΙΣΤΑ ΧΩΡΊΣ ΚΑΜΊΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΊΑ

Η απάντηση μας στην βαρβαρότητα των πολιτικών τους πρέπει να είναι ηΓενική Απεργία Διαρκείας, καλά προετοιμασμένη, με κοινωνούς τους εργαζόμενους!!!
Κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, παρ’ ότι τα Μ.Μ.Ε. εδώ και δύο μέρες μιλούσαν για 24ωρη Απεργία της ΓΣΕΕ αύριο Τρίτη, ως συμπαράσταση στην 48ωρη Απεργία της ΑΔΕΔΥ, δεν αποφασίστηκε καμία απεργιακή κινητοποίηση.
Δεν αποφασίστηκε καμία απεργιακή κινητοποίηση, γιατί από πουθενά, ούτε από τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, που είχε συζητήσει με την ΑΔΕΔΥ, δεν κατατέθηκε πρόταση για Απεργία.
Εκείνο που ειπώθηκε από την Πρόεδρο της ΓΣΕΕ ήταν ότι:
«είχα πει στον Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ ότι υπάρχει πλειοψηφία για να πάμε σε 24ωρη, αλλά σήμερα δεν βλέπω κάτι τέτοιο.»
Συνεπώς, την πρώτη ευθύνη που δεν υπάρχει καμία απεργιακή κινητοποίηση την έχει ο Πρόεδρος που ενώ άλλα είχε δεσμευτεί (χωρίς να έχουν συνεδριάσει τα Όργανα), δεν κατέθεσε καν πρόταση.
Όμως, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας ακόμα και αν κατέθετε πρόταση για Απεργία, εμείς όπως άλλωστε δήλωσαν και οι άλλες Παρατάξεις που πρότειναν είτε οργάνωση 24ωρης Απεργίας μέσα στον Οκτώβρη είτε αγώνα διαρκείας, δεν θα ψηφίζαμε μια τέτοια πρόταση.
Πρώτα απ’ όλα δεν θα την ψηφίζαμε γιατί μια τέτοια απεργία που την ψηφίζουμε σήμερα για να υλοποιηθεί αύριο, χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία, είναι με μαθηματική ακρίβεια και εκ του ασφαλούς καταδικασμένη να αποτύχει.
Θα ήταν πλήρης εκφυλισμός της αξίας της Απεργίας!!!
Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ σε μια τέτοια Απεργία ήθελε να μας σύρει και απόδειξη αυτού είναι ότι δεν έκανε καν τον κόπο να συνεδριάσει την Ε.Ε. από την προηγούμενη εβδομάδα ή έστω μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Επιπροσθέτως δεν θα ψηφίζαμε μια τέτοια πρόταση, γιατί η άποψη μας είναι ότι ο οδοστρωτήρας της Τρόικας δεν σταματά με 24ωρες «τουφεκιές» στον αέρα, όσο καλά προετοιμασμένες κι αν είναι.
Επίσης, τα προβλήματα της Παιδείας, της Υγείας, οι χιλιάδες απολύσεις, δεν πρόβλημα της ΑΔΕΔΥ ώστε να κάνουμε τύπης Απεργίες συμπαράστασης.  Είναι προβλήματα όλων μας και όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε κοινούς δυναμικούς αγώνες!!
Η πρόταση της Παράταξης μας και δεν θα κουραστούμε να το προτείνουμε, όσο κι αν γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν θα το ψηφίσουν, είναι εδώ και τώρα να αποφασίσει το Δ.Σ. της ΓΣΕΕ την διοργάνωση ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ με αίτημα να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές.
Οι εργαζόμενοι αρκετά μεροκάματα έχασαν σε Απεργίες στα χαρτιά!!!
Ήρθε η ώρα για αντίσταση και όχι απλά αντίδραση και διαμαρτυρία!!!

Επίσης, καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στοΑντιφασιστικό Συλλαλητήριο, την Τετάρτη 25/09/2013 στις 18.00 στο Σύνταγμα, για να δώσουμε ΟΛΟΙ μαζί απάντηση Δημοκρατίας στους νεοφασίστες της Χρυσής Αυγής

Η Γραμματεία του Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.

Χειμερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Χειμερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά του Δήμου 3Β


Χειμερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά του Δήμου 3Β

Ξεκινά το χειμερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά που διοργανώνει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.


Από την 1η Οκτωβρίου 2013 ξεκινά το χειμερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, που διοργανώνει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει ως τον Ιούνιο του 2014. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις τέχνες και τον αθλητισμό, όπως θέατρο, μουσική, χορός, κινηματογράφος, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, σκάκι , πινγκ -πονγκ κ.ά, αλλά και καθημερινή επίβλεψη μελέτης.

Το ωράριο λειτουργίας των δραστηριοτήτων θα είναι από τις 14.00 έως τις 20.00.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλα τα παιδιά από 5 έως 12 ετών (μαθητές νηπίου έως Στ' Δημοτικού). Τα εγγραφόμενα παιδιά προέρχονται κατά προτεραιότητα από την περιοχή του Δήμου χωρίς να αποκλείεται και η περίπτωση εγγραφής παιδιού που διαμένει σε όμορη περιοχή εφόσον υπάρχει κενή θέση ή ιδιαίτερα οξυμένη κοινωνική ανάγκη των γονέων. Οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται σε όλη τη διάρκεια του έτους εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις.

Τα δίδακτρα καθορίζονται στα 15€ / μήνα για το σύνολο των δραστηριοτήτων εκτός από του πιάνου, τα μηνιαία δίδακτρα του οποίου ανέρχονται στα 20€. Για το δεύτερο παιδί της ίδιας οικογένειας οι παραπάνω τιμές είναι μειωμένες κατά 5€, ενώ το τρίτο παιδί παρακολουθεί τις δραστηριότητες του Κ.Δ.Α.Π. δωρεάν.

Με απόφαση της Δημοτικής Αρχής εξαιρούνται από την καταβολή διδάκτρων οι πολύτεκνοι και οι άποροι.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στο Δήμο, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:

έντυπο αίτησης, το οποίο διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης www.vvv.gov.gr, στο Γραφείο Πρωτοκόλλου του Δήμου Κ. Καραμανλή 18, Βούλα, στα γραφεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας , Αθλητισμού και Πολιτισμού Ζεφύρου 2, Βούλα και στα γραφεία του ΚΔΑΠ, στο 2ο Γυμνάσιο Βούλας, Λ. Βουλιαγμένης και Προόδου.
πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον Δήμο και
βεβαίωση ιατρού για την υγεία του παιδιού.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο Γραφείο Πρωτοκόλλου του Δήμου (Δημαρχείο Βούλας, Κ. Καραμανλή 18, Βούλα) τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Δήμο στο τηλέφωνο 213 2019917 (υπεύθυνος: κ. Κομνηνός Παπαδημητρίου)
ΠΗΓΗ:www.notiareport.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Σωματείο εργαζομένων ΒΣΣ ν.Αττικής καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό παρόν στο Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο, την Τετάρτη 25/09/2013 στις 18.00 μ.μ στο Σύνταγμα!!!!!! ΟΛΟΙ  ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!!!!!!!!


ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Μ.Ε.Ι.Σ ΓΣΕΕ







Αθήνα, 23 Σεπτέμβρη 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο οδοστρωτήρας της Τρόικας δεν σταματά
με 24ώρες «τουφεκιές» στον αέρα
και μάλιστα χωρίς καμία προετοιμασία

Η απάντηση μας στην βαρβαρότητα των πολιτικών τους πρέπει να είναι η Γενική Απεργία Διαρκείας, καλά προετοιμασμένη, με κοινωνούς τους εργαζόμενους!!!
Κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, παρ’ ότι τα Μ.Μ.Ε. εδώ και δύο μέρες μιλούσαν για 24ωρη Απεργία της ΓΣΕΕ αύριο Τρίτη, ως συμπαράσταση στην 48ωρη Απεργία της ΑΔΕΔΥ, δεν αποφασίστηκε καμία απεργιακή κινητοποίηση.
Δεν αποφασίστηκε καμία απεργιακή κινητοποίηση, γιατί από πουθενά, ούτε από τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, που είχε συζητήσει με την ΑΔΕΔΥ, δεν κατατέθηκε πρόταση για Απεργία.
Εκείνο που ειπώθηκε από την Πρόεδρο της ΓΣΕΕ ήταν ότι:
«είχα πει στον Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ ότι υπάρχει πλειοψηφία για να πάμε σε 24ωρη, αλλά σήμερα δεν βλέπω κάτι τέτοιο.»
Συνεπώς, την πρώτη ευθύνη που δεν υπάρχει καμία απεργιακή κινητοποίηση την έχει ο Πρόεδρος που ενώ άλλα είχε δεσμευτεί (χωρίς να έχουν συνεδριάσει τα Όργανα), δεν κατέθεσε καν πρόταση.
Όμως, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας ακόμα και αν κατέθετε πρόταση για Απεργία, εμείς όπως άλλωστε δήλωσαν και οι άλλες Παρατάξεις που πρότειναν είτε οργάνωση 24ωρης Απεργίας μέσα στον Οκτώβρη είτε αγώνα διαρκείας, δεν θα ψηφίζαμε μια τέτοια πρόταση.
Πρώτα απ’ όλα δεν θα την ψηφίζαμε γιατί μια τέτοια απεργία που την ψηφίζουμε σήμερα για να υλοποιηθεί αύριο, χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία, είναι με μαθηματική ακρίβεια και εκ του ασφαλούς καταδικασμένη να αποτύχει.
Θα ήταν πλήρης εκφυλισμός της αξίας της Απεργίας!!!
Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ σε μια τέτοια Απεργία ήθελε να μας σύρει και απόδειξη αυτού είναι ότι δεν έκανε καν τον κόπο να συνεδριάσει την Ε.Ε. από την προηγούμενη εβδομάδα ή έστω μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Επιπροσθέτως δεν θα ψηφίζαμε μια τέτοια πρόταση, γιατί η άποψη μας είναι ότι ο οδοστρωτήρας της Τρόικας δεν σταματά με 24ωρες «τουφεκιές» στον αέρα, όσο καλά προετοιμασμένες κι αν είναι.
Επίσης, τα προβλήματα της Παιδείας, της Υγείας, οι χιλιάδες απολύσεις, δεν πρόβλημα της ΑΔΕΔΥ ώστε να κάνουμε τύπης Απεργίες συμπαράστασης.  Είναι προβλήματα όλων μας και όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε κοινούς δυναμικούς αγώνες!!
Η πρόταση της Παράταξης μας και δεν θα κουραστούμε να το προτείνουμε, όσο κι αν γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν θα το ψηφίσουν, είναι εδώ και τώρα να αποφασίσει το Δ.Σ. της ΓΣΕΕ την διοργάνωση ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ με αίτημα να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές.
Οι εργαζόμενοι αρκετά μεροκάματα έχασαν σε Απεργίες στα χαρτιά!!!
Ήρθε η ώρα για αντίσταση και όχι απλά αντίδραση και διαμαρτυρία!!!

Επίσης, καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο, την Τετάρτη 25/09/2013 στις 18.00 στο Σύνταγμα, για να δώσουμε ΟΛΟΙ μαζί απάντηση Δημοκρατίας στους νεοφασίστες της Χρυσής Αυγής

Η Γραμματεία του Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.


Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΣΣ - ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΣΣ

ΠΙΕΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/8195396.pdf


Η Βοήθεια στο Σπίτι επεκτείνεται εως τον Σεπτέμβριο 2014 Έπεκτείνεται το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι έως τον Σεπτεμβριο 2014 με τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή.
Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών προβλέπεται η επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»  έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2014. Επίσης διευρύνονται οι δικαιούχοι του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Η διάταξη προβλέπει επίσης ότι θα γίνεται καταγραφή όλων των ωφελουμένων, ενώ οι Δήμοι θα συνάπτουν προγραμματική συμφωνία για τα προγράμματα φροντίδας συνταξιούχων, ηλικιωμένων ανασφάλιστων,  ΑΜΕΑ και οικονομικά αδύνατων πολιτών. Στη διάταξη γίνεται αναφορά και σε προγράμματα νοσηλείας τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της σχετικής δράσης.

www.dikaiologitika.gr

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Η μετεξέλιξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Περισσότερη «Βοήθεια στο Σπίτι»








Άμεσα κατατίθεται στη Βουλή σειρά νομοθετικών διατάξεων που προβλέπουν τη μετεξέλιξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Για το μέλλον του συγκεκριμένου προγράμματος είχε απευθύνει ερώτηση στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην υπάρξουν ολιγωρίες και να εξασφαλιστούν οι πόροι για τη συνέχισή του, πολύ περισσότερο σήμερα μέσα στις συνθήκες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όπως αυτό θα μετεξελιχθεί, το κοινωνικό κράτος θα έχει εντονότερη παρουσία, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά. Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Υγείας, Οικονομικών), ούτως ώστε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» να προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής και συναισθηματικής στήριξης, ιατρικής φροντίδας, νοσηλευτικής μέριμνας και φυσικοθεραπείας, βοήθεια για μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών, συνοδεία των ανήμπορων, όταν χρειάζεται, ακόμα και σε υπηρεσίες ή οπουδήποτε χρειαστεί να μεταβούν.

Αυτές οι υπηρεσίες θα παρέχονται σε δικαιούχους τριών επιμέρους προγραμμάτων: του προγράμματος «Κατ' οίκον φροντίδα συνταξιούχων», το οποίο είναι θεσμοθετημένο και το διαχειρίζεται το ΙΚΑ, του προγράμματος «Κατ' οίκον κοινωνική φροντίδα», το οποίο θεσμοθετείται για πρώτη φορά και την ευθύνη του θα έχει η Κοινωνική Πρόνοια και του προγράμματος «Κατ' οίκον νοσηλεία».

Το πρόγραμμα «Κατ΄οίκον κοινωνική φροντίδα» θα επιχειρήσει να καλύψει υπερήλικες και ΑμεΑ που δεν έχουν κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία. Με το πρόγραμμα «Κατ΄οίκον νοσηλεία», σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, θα προσφέρονται υπηρεσίες μετανοσοκομειακής στήριξης σε άτομα που είτε βρίσκονται ακόμα στο νοσοκομεία, είτε ζουν απομονωμένα για να μπορέσουν να αναρρώσουν.

Εξάλλου, με νομοθετική διάταξη θα εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας να καθορίσουν τις προδιαγραφές και τον τρόπο που θα παρέχονται οι υπηρεσίες αυτές, ούτως ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ανάγκη που υπάρχει για κατ' οίκον στήριξη ανθρώπων που έχουν διαφορετικές ανάγκες, αλλά ουσιαστικά μέσα από έναν μηχανισμό στήριξης.

«Προετοιμάζουμε, με άμεσες ενέργειες και θεσμικές παρεμβάσεις, τη συνεργασία σε κάθε δήμο όλων των φορέων που με κάθε τρόπο δουλεύουν, δρουν, εργάζονται στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης και της στήριξης των αδυνάμων» είπε ο κ. Κεγκέρογλου και διευκρίνισε ότι «η κοινωνική σύμπραξη όλων αυτών των φορέων, με υπεύθυνο τον δήμο, θα μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα, θα δώσει απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν το πώς το κράτος, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, στηρίζει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο τους αδύναμους της κοινωνίας μας».

Με τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα προβλεφθεί η λειτουργία ενιαίου ηλεκτρονικού μητρώου για τους ωφελούμενους του κάθε επιμέρους προγράμματος. Θα δοθεί επίσης στους δήμους η δυνατότητα να συνάπτουν απευθείας προγραμματικές συμβάσεις, προκειμένου να υλοποιούν το νέο μετεξελιγμένο και αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Επείγον α' τρίμηνο του 2013 χρηματοδότησης του ΒΣΣ

Επείγον α' τρίμηνο του 2013 χρηματοδότησης του ΒΣΣ

Κατόπιν επικοινωνίας του σωματείου ΒΣΣ ν.Αττικής με το υπουργείο εσωτερικών, ενημερωθήκαμε ότι ψηφίστηκε η διάταξη που αφορά τη χρηματοδότηση του α' τριμήνου του 2013. Είναι στο νόμο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση  το άρθρο 50 παρ. 2. και έχει ως εξής:

2. Στην παρ. 2 του άρθρου δεύτερου του ν. 4087/2012
(Α΄ 196) προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:
«Το ποσό αυτό αποδίδεται απευθείας σε δήµους όπου
εφαρµόζεται το σχετικό πρόγραµµα ή µέσω των οικείων
Ο.Τ.Α. σε φορείς αρµοδιότητάς τους που το υλοποιούν,
βάσει απολογιστικών στοιχείων και παραστατικών.».

Ακόμα δεν έχει πάρει φεκ.

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

«Μίκης Θεοδωράκης. Ποιος την ζωή μου...»

«Μίκης Θεοδωράκης. Ποιος την ζωή μου...»


Στην Μακρόνησο, στον τόπο που σημάδεψε τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, ανέβηκε το Σάββατο η παράσταση, «Μίκης Θεοδωράκης. Ποιος την ζωή μου...», παρουσία 6.000 θεατών.
Λόγω της εύθραυστης υγείας του ο Μίκης Θεοδωράκης δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση.
Ωστόσο πριν από την έναρξη της παράστασης μεταδόθηκε ηχογραφημένο μήνυμά του.

«Η εκδήλωση αυτή αποτελεί για μένα μία ρεβάνς για λογαριασμό όσων πέρασαν από το νησί εκείνες τις εποχές» επισήμανε.
Οι θεατές άρχισαν να φτάνουν στο νησί από τις 18:00 το απόγευμα (οι τελευταίοι αποβιβάστηκαν στις 21:00 το βράδυ).

Τους «υποδέχονταν» οι ήχοι των μουσικών έργων του Μίκη Θεοδωράκη. Όσοι από τους θεατές έφτασαν με το φως της ημέρας, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα μνημεία που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι, όπως το κτίριο των Αρτοκλιβάνων, τον υπαίθριο ναό του Αγίου Αντωνίου και το επιβλητικό άγαλμα του Μακρονησιώτη Αγωνιστή.



Με χημικά και βία ...............

Με χημικά και βία απώθησαν τα ΜΑΤ τους Σχολικούς Φύλακες από το Υπ.Διοκ.Μεταρ.!

Πέντε άτομα στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα!

Τεταμένη ήταν η κατάσταση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν και προσπάθησαν να απομακρύνουν τους σχολικούς φύλακες που πραγματοποιούσαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας συμβολική κατάληψη στην είσοδο του υπουργείου.
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν απρόκλητη χρήση χημικών για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους που βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο των μεγάλων κινητοποιήσεων που ξεκινούν σήμερα εναντίον της "διαθεσιμότητας-κινητικότητας".

Πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και δυσφορία.

Παραταγμένες έξω από το υπουργείο βρίσκονταν όλο το πρωί οι δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ κλειστή για την κυκλοφορία ήταν και η Β.Σοφίας. Οι σχολικοί φύλακες πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία επί της Β.Σοφίας, αντιστεκόμενοι στις αστυνομικές δυνάμεις που προσπάθησαν με βίαιο τρόπο και τραβώντας τους από τα πόδια να τους απομακρύνουν.

πηγή : iskra