Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ

Προσδοκώντας την Ανάσταση του Κυρίου σε λίγες μέρες ,ευχόμαστε το φως της Ανάστασης να γεμίσει  τις καρδιές μας με αγάπη  και να φωτίσει  το μυαλό όλων μας, δίνοντας κουράγιο και δύναμη να ανατρέψουμε τα δεινά που διανύουμε ως χώρα, και να επιφέρουμε επιτέλους  την δική μας Ανάσταση!!!!!!!!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ!!!
http://youtu.be/gKTGFsVNu7Q

ΓΛΥΚΕΡΙΑ - Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Θα κλείσουν δημοτικές επιχειρήσεις;

Θα κλείσουν δημοτικές επιχειρήσεις;
 
 
"Θα ήταν αυτοκτονία", λέει ο Σίμος Δανιηλίδης.

Οξύτατες αντιδράσεις προκαλούν οι πληροφορίες περί κατάργησης δημοτικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων για συρρίκνωση του δημοσίου.

Όχι στην κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων, λέει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης δήμων Κ. Μακεδονίας Σ. Δανιηλίδης.

Αυτό είναι πυρηνική βόμβα. Θα αυτοκτονήσουμε αν πάμε σε μία τέτοια απόφαση, δήλωσε στο ΡΘ.

Όλο το κοινωνικό πρόγραμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης προσφέρεται μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων. Ανέφερε χαρακτηριστικά στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, κακοποιημένων γυναικών και παιδιών και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Δεν μπορεί κανένας νόμος να προβλέψει το κλείσιμό τους. Είναι ευθέως αντισυνταγματικό, ανέφερε.

Εξήγησε ότι μία δημοτική επιχείρηση μπορεί να κλείσει αν είναι ζημιογόνα, δεν έχει δημοσιευμένους ισολογισμούς, αν δεν πληρεί τους όρους του νόμου. Αν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, είπε να ελεγχθούν.

Υπογράμμισε ωστόσο πως οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν επιβαρύνουν τους δήμους ή τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.

Μάλιστα, συμπλήρωσε, έχουν συμβάλει σημαντικά στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. 

ΠΟΕ ΟΤΑ


Ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στη δύσκολη αυτή συγκυρία, απευθύνει ταξικό, ενωτικό και αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που τα τελευταία τρία (3) χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων και τους καλεί σε μαζική συμμετοχή στην ΑΠΕΡΓΙΑ και τις απεργιακές συγκεντρώσεις της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ που θα γίνουν την ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΜΑΪΟΥ 2013. 
Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η τρικομματική συγκυβέρνηση διαλύει τις Δημόσιες Υπηρεσίες, καταργεί τη μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων και προσπαθεί με κάθε τρόπο (νομικό, πολιτικό και πραξικοπηματικό κ.λπ.) να οδηγήσει χιλιάδες Δημοσίους Υπαλλήλους στην απόλυση και την ανεργία.

Η κατάργηση των Ν.Π.Ι.Δ. (Επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α.), η διαδικασία παραγωγής «επίορκων» αποτελούν το όχημα της τρικομματικής συγκυβέρνησης  για μαζικές απολύσεις και την υλοποίηση των δεσμεύσεων των μνημονίων.

Εμείς αυτό που έχουμε πλέον καθήκον είναι ο καθημερινός, επίπονος και επίμονος αγώνας μας για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και την υλοποίηση πολιτικών που να διασφαλίζουν και να διευρύνουν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα.


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΜΑΪΟΥ 2013 – ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ – 11.00 π.μ.


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
       
 Ο Πρόεδρος                                             Ο Γεν. Γραμματέας

Θέμης Μπαλασόπουλος                                 Γιάννης Τσούνης

ΕΚΑ


ΕΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

Ταχ. Διεύθ.: Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β, 104 33, Αθήνα Τηλ.: 210 88 36 918 ■
Web Site: www.eka.org.gr e-mail: eka.press@gmail.com

Αρ. Πρωτ.: 8001                                                                                                                                                             Αθήνα, 29/04/2013



1η  ΜΑΗ
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

                                                Όταν το άδικο γίνεται νόμος,
       Όταν το «νόμος και τάξη» στραγγαλίσει τη Δημοκρατία,
       Όταν τα εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας,
       Όταν η πλήρης, ασφαλής εργασία με ασφάλιση, 8ωρο, 40ωρο, πενθήμερο γίνεται «μπλοκάκια», εκ περιτροπής, ελαστική, ανασφάλιστη και καθημερινή ακόμα και τις Κυριακές,
       Όταν η Συνταγματική υποχρέωση του κράτους για διασφαλισμένη εργασία γίνεται στρατιές ανέργων, οικονομικά και κοινωνικά περιθωριοποιημένων,
       Όταν ολόκληρη η Ελλάδα γίνεται μια Μανωλάδα,
       Όταν η ανάπτυξη στύβει σαν λεμονόκουπες τους εργαζόμενους για να θησαυρίζουν οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεργολάβοι και μεγαλοεπενδυτές,
       Όταν κάθε δημόσιο κοινωνικό αγαθό εκχωρείται στους ιδιώτες και οι εργαζόμενοι συκοφαντούνται για να δικαιολογούν τις νέες απολύσεις,
       Τότε συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ
ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ!
ΤΗ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ 2013
ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ
ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Πλ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ 11:00 το πρωΐ

Το Δ.Σ.

Ερώτηση για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"

Σ. ΣΑΚΟΡΑΦΑ: ''ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ''PDFΕκτύπωσηE-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Epikoinonia   
ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 26 ΑΠΡΊΛΙΟΣ 2013 13:53
Ερώτηση για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" που απαξιώνεται από τη κυβέρνηση κατέθεσε η βουλευτής Β΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, Σοφία Σακοράφα.
Η Ερώτηση έχει ως εξής:
Προς τους Υπουργούς :
- Εσωτερικών Κο Ευριπίδη Στυλιανίδη
- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας Κο Ιωάννη Βρούτση
Θέμα: "Στον αέρα το επιτυχημένο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι"
Η αντικατάσταση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" από το πρόγραμμα "Κατ΄ οίκον φροντίδα Συνταξιούχων" που θα υλοποιείται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσω συμβάσεων που θα συνάπτει με επιχειρήσεις και Νομικά πρόσωπα, μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους χρήστες του προγράμματος.
Επειδή στο πρόγραμμα εργάζονται πανελλαδικά 3.800 έμπειροι και εξειδικευμένοι υπάλληλοι.
Επειδή έως τώρα το πρόγραμμα σε μεγάλο ποσοστό καλύπτονταν από τους Δήμους, όπως του Δήμου Ιλίου που εξυπηρετεί επιτυχώς πάνω από 100 ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ.
Επειδή η παράδοση μιας τέτοιας κοινωνικής δομής στους ιδιώτες εμπορευματοποιεί τις παρεχόμενες υπηρεσίες και συρρικνώνει τον αριθμό των ωφελούμενων.
Επειδή το κόστος μετακυλίεται στους συνταξιούχους και τα ασφαλιστικά τους ταμεία μεσούσης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
Επειδή έγινε φανερός ο στόχος σας να μετατρέψετε την Τ.Α. σε κερδοσκοπική και εμπορική εταιρεία.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί,
Έχετε την πρόθεση να διορθώσετε και με ποιό τρόπο την αδικία και ταλαιπωρία που υφίστανται οι εργαζόμενοι και οι ωφελούμενοι του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι"" εξαιτίας της εμμονής σας για παράδοση του κράτους στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων και των ΜΚΟ που ξεφυτρώνουν τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς που αφορούν στο Κράτος Πρόνοιας;
Η ερωτώσα Βουλευτής
______________
Σοφία Σακοράφα

φεκ για παράταση του βοήθεια 26/4/2013

ΔΕΛΤΙΟΙ ΤΥΠΟΥ 

Εκδόθηκε το φεκ για την εξάμηνη παράταση του βοήθεια στο σπίτι.
Είναι :
φεκ 98 τεύχος Α'  26/4/2013

Αναζητείστε  το, στο ιντερνετ

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Λουκέτο στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Κρήτης


Λουκέτο στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Κρήτης

Οι άνθρωποι των σταθμών μιλώντας με τους αρμόδιους πριν μερικές μέρες άκουσαν πως η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει ...Οι άνθρωποι των σταθμών μιλώντας με τους αρμόδιους πριν μερικές μέρες άκουσαν πως η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει ...

Της Κατερίνας Μηναδάκη

Όλα δείχνουν ότι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων της Κρήτης οδεύουν ολοταχώς για λουκέτο. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη διαχείριση του νέου πακέτου του ΕΣΠΑ και βρέθηκαν πρόσφατα στο νησί, στα πλαίσια της εκδήλωσης της Περιφέρειας Κρήτης, φαίνεται ότι ξεκαθάρισαν και δημόσια ότι δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση τους μια και η Ευρώπη αποφάσισε ότι θέλει να σταματήσει να πληρώνει δομές για τις οποίες η Ελλάδα έπρεπε να έχει βρει λύση για τη λειτουργία τους από χρόνια.
Όπως επεσήμανε η πρόεδρος των εργαζομένων στους παιδικούς- βρεφονιαπιακούς σταθμούς Κρήτης Ελένη Μανουσάκη, αυτές οι δομές δεν εντάσσονται στα σχέδια της Ευρώπης και για αυτό οδεύουν προς κλείσιμο. Μιλήσαμε με την υπεύθυνη κα. Δαλλαπόρτα πριν μερικές μέρες και απογοητευτήκαμε. Πιστεύαμε ότι το νέο ΕΣΠΑ που είναι πλουσιότερο θα μπορούσε να μας βοηθήσει, αλλά δε μας άφησε τέτοιο περιθώριο με αυτά που μας είπε. Με αυτά τα δεδομένα και εμείς προχωράμε σε κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με την κα. Μανουσάκη στην Κρήτη υπάρχουν 35 δημοτικοί παιδικοί – βρεφονηπιακού σταθμοί που απασχολούν το λιγότερο 5 άτομα και στηρίζονται οικονομικά στο ΕΣΠΑ κατά κύριο λόγο, στους δήμους λιγότερο αλλά και στους ίδιους τους γονείς των παιδιών, όσο αυτό είναι εφικτό. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές πληρώνονται ίσως όχι σε τακτά χρονικό διαστήματα αλλά πάντως τουλάχιστον 1 με 2 φορές το χρόνο παίρνουν τα χρήματα τους μαζεμένα.

Δεν επιβιώνουμε χωρίς ΕΣΠΑ

Αντιλαμβάνεστε πως αν σταματήσει το ΕΣΠΑ δεν έχουμε άλλο τρόπο να επιβιώσουμε. Αν θέλουν να λένε ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεν πρέπει να αιφνιδιάζουν τον κόσμο με τέτοιου είδους αποφάσεις που θα γυρίζουν την ελληνική οικογένεια της περιφέρειας στο 1996. Αφού έδειξαν ανοχή τότε που δεν εφαρμόστηκε ακριβώς το πρόγραμμα, τώρα πως θα μας κλείσουν; Πως θα πετάξουν στο δρόμο παιδιά ανέργων; Πως θα αναγκάσουν τις εργαζόμενες μητέρες της περιφέρειας να μείνουν στο σπίτι για να βλέπουν τα παιδιά τους αφού δε θα έχουν ποιος να τα βλέπει, τόνισε η κα. Ελένη Μανουσάκη.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δομές αυτές δημιουργήθηκαν στους καποδιστριακούς δήμους στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος το 1998 με την προϋπόθεση ωστόσο ότι μέσα σε μία τριετία οι δήμοι αυτοί θα έβρισκαν τους πόρους και τους τρόπους να τους λειτουργήσουν μόνοι τους για τα επόμενα χρόνια. Κάτι τέτοιο όμως επί της ουσίας δεν εφαρμόστηκε ποτέ όπως παραδέχονται εργαζόμενοι και παλιοί δήμαρχοι. Την ίδια στιγμή ωστόσο οι δομές αυτές εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν ουσιαστικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν στην περιφέρεια.

Τεράστια προσφορά

Η πρόεδρος των εργαζομένων σε αυτούς τους σταθμούς που καλύπτουν τεράστιες στην ενδοχώρα της Κρήτης υπογράμμισε παράλληλα τη σπουδαία προσφορά των δομών αυτών σε άπορες οικογένειες και άνεργους γονείς αφού σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεχόταν παιδιά, τα τάιζαν, τα κρατούσαν ζεστά και τα φρόντιζαν μακριά από τις δύσκολες συνθήκες του σπιτιού.
Οι δήμοι δε βάζουν στεγανά, έχουν ανθρώπινο πρόσωπο, ξέρουν καλά τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας στην οποία απευθύνονται. Ανοίγουν τις πόρτες των σταθμών και εξυπηρετούν τον κόσμο που έχει ανάγκη. Πως θα τους κλείσουν λοιπόν αυτούς τους σταθμούς; Επειδή το λένε οι Ευρωπαίοι; Οι Έλληνες τι λένε; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι βουλευτές και δήμαρχοι θα πιέσουν. Όλοι οι φορείς θα σταθούν δίπλα μας και θα πιέσουν στην υλοποίηση των δομών αλλά όχι στην πλάτη των εργαζομένων. Σοκαρίστηκα από την ευκολία που διέκρινα ότι τα διέγραψαν όλα, διέγραψαν τις ανάγκες της ενδοχώρας. Αναρωτιόμουνα αν άκουσα καλά, τόνισε καταλήγοντας η πρόεδρος των εργαζομένων που τι επόμενες ημέρες θα αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποίησεων τους.
ΠΗΓΗ!prismanews.gr

Αποσύρεται η διάταξη Μανιτάκη για τους συμβασιούχους


Αποσύρεται η διάταξη Μανιτάκη για τους συμβασιούχους

 
Αποσύρεται η επίμαχη διάταξη Μανιτάκη, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, μετά από επικοινωνία συνεργατών του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη και εκείνου με τους αρμόδιους υπουργούς.
 
Η διάταξη, όπως έχει γίνει γνωστό από τη γραμματεία της κυβέρνησης, θα κατατεθεί μετά το Πάσχα με νέα διατύπωση, που θα εξασφαλίζει τη συναίνεση όλων των μερών.
 
Νωρίτερα, από πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε γίνει γνωστό ότι ο Αντώνης Ρουπακιώτης δεν επρόκειτο να υπογράψει τις επίμαχες ρυθμίσεις του συναδέλφου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, για την κατάργηση της δικαστικής προστασίας των εργαζομένων.
 
Κατά τις ίδιες πηγές, αποκλειόταν -κατηγορηματικά- ότι ο υπουργός θα αποδεχθεί «επιλογή» να εισαχθούν αυτές οι ρυθμίσεις στη Βουλή με το πρόσχημα ότι δεν χρειάζεται η δική του υπογραφή στο επίμαχο νομοσχέδιο, κι αυτό -όπως πρόσθεσαν- «για λόγους ουσίας, αφού επιχειρείται να καταργηθούν όσα στοιχεία έχουν απομείνει στο Κράτος Δικαίου και επειδή υπήρξε μεθόδευση σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης τη στιγμή μάλιστα που συμβάλλει στη συνοχή της κυβέρνησης».
 
Στο θέμα παρενέβη με δηλώσεις του και ο ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες Φώτης Κουβέλης:
 
«Δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή. Απλώς υπάρχει ένα ζήτημα: Οι διάφοροι συμβασιούχοι που τίθενται εκτός εργασίας- όχι τώρα, αλλά και παλαιότερα- έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολική η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητα της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εντέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δυο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.
 
Η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής- είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας-αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο.
 
Θεωρώ ότι εκεί μπορεί να εξευρεθεί ο κοινός τόπος και έχω τη βεβαιότητα ότι θα εξευρεθεί».


rosoft® Translator
Πηγή : ethnos.gr

Ευριπίδης Στυλιανίδης:Σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς το «Βοήθεια στο Σπίτι»


Ευριπίδης Στυλιανίδης:Σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς το «Βοήθεια στο Σπίτι»


Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, την Τρίτη, στην ημερίδα της ΚΕΔΕ με θέμα «Αποτελεσματικότητα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.1808Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στη μετεξέλιξή του θα υλοποιηθεί από κοινωνικούς συνεταιρισμούς και όχι με τη σημερινή μορφή, δηλαδή την εξαρτημένη εργασία εργαζομένων στις δομές αυτές. Το ίδιο θα γίνει και με τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών στόχος της κυβέρνησης είναι το μεσοδιάστημα, από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβρη, που λήγει η πρόσφατη παράταση του προγράμματος, «να προχωρήσουμε σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό να λειτουργεί με έναν σύγχρονο τρόπο, αποδεκτό από το Κοινοτικό Δίκαιο, που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους απασχολούμενους να μείνουν ενεργοί  και σε όλους τους ωφελούμενος να παραμείνουν ωφελούμενοι».
Η συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είχε τεθεί από την ΚΕΔΕ πρόσφατα με παρέμβασή της στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν συζητείτο η τρίτη παράταση του προγράμματος, η οποία δόθηκε τελικά μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
Η ΚΕΔΕ είχε και τότε διατυπώσει τη πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης που ήταν και είναι η εξής:
Να συνεχιστεί το πρόγραμμα και η συνέχιση της εργασίας του έμπειρου προσωπικού, με τριμερή χρηματοδότηση με τη συμμετοχή σ’ αυτή της Κεντρικής Διοίκησης, των Ασφαλιστικών Οργανισμών και πόρων της Αυτοδιοίκησης, θέση η οποία έχει αποτυπωθεί διαχρονικά στις ομόφωνες αποφάσεις των Ετήσιων Τακτικών Συνεδρίων της ΚΕΔΕ.
Σε ότι αφορά στη μετεξέλιξη του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» από το νέο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων» και ειδικότερα τους όρους και τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα των εξυπηρετούμενων η ΚΕΔΕ έχει εκφράσει εγκαίρως ενστάσεις στα εξής σημεία:
  • Με τα κριτήρια του νέου προγράμματος αποκλείεται ένας μεγάλος αριθμός ωφελουμένων, που μέχρι σήμερα εξυπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
  • Σοβαρό πρόβλημα παραμένει η διασφάλιση της συνέχισης εργασίας  του προσωπικού του προγράμματος, καθόσον η πρότασή της για συγχρηματοδότηση του προγράμματος από πόρους του ΕΣΠΑ δεν έχει γίνε αποδεκτή από τα συναρμόδια υπουργεία.
Τις αντιρρήσεις της είχε διατυπώσει η ΚΕΔΕ και για τη διαφαινόμενη, τότε,  κατεύθυνση από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών για την υλοποίηση του νέου προγράμματος, «καθώς θεωρεί ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα διοίκησης του προγράμματος, υψηλό λειτουργικό κόστος και χρονοβόρες διαδικασίες». Το θέμα πάντως αναμένεται να συζητηθεί και στο επικείμενο  τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στο τέλος Μαΐου.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ξεκίνησε πιλοτικά το 1996 σε 102 δήμους της χώρας με εθνική χρηματοδότηση.
Σήμερα λειτουργούν 879  Δομές εξυπηρετώντας περίπου 76.085 ωφελούμενους, ενώ οι εργαζόμενοι ανέρχονται στα 3.673  άτομα.
Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι κυρίως ψυχοσυναισθηματικής υποστήριξης, νοσηλευτικής φροντίδας και οικιακής βοήθειας σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες που διαβιούν μόνοι τους, είναι μη αυτοεξυπηρετούμενοι και έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους.
Να σημειωθεί ότι οι Δήμοι με δική τους πρωτοβουλία και με ίδιους πόρους προσφέρουν και άλλες υπηρεσίες στο πρόγραμμα, ενώ, παρά τις τεράστιες περικοπές των πόρων τους, συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνέχιση της χρηματοδότησής του με ίδιους πόρους, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
 πηγή: localite.gr

Προσωρινές διαταγές τέλος???????


Προσωρινές διαταγές τέλος???????

Ειδήσεις όχι και τόσο ευχάριστες για τους συμβασιούχους του δημοσίου βγαίνουν από την σημερινήσυνάντηση του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε στο πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση την Πέμπτη στη Βουλή θα προβλέπεται η έξοδος από το Δημόσιο όσων επέστρεψαν μετά από προσωρινές διαταγές. Αυτό σημαίνει την αυτόματη έξοδο  χιλιάδων συμβασιούχων, κυρίω, των ΟΤΑ,  που έχουν επιστρέψει μέσω δικαστικών απόφάσεων στις θέσεις τους, με στόχο να καλυφθεί ο προβλεπόμενος από τη συμφωνία με την τρόικα, αριθμός των υπαλλήλων που πρέπει να αποχωρήσουν  άμεσα.
Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη που ψηφίστηκε από τη Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».
Δηλαδή, ο εργαζόμενος θα πρέπει να περιμένει τέσσερα με πέντε χρόνια ώστε να εκδοθεί η οριστική απόφαση για επιστρέψειστη θέση του, ακόμη κι αν έχει δικαιωθεί κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο:
-καταργούνται όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων
-αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους, όπως, για παράδειγμα, μη έγγραφη απόλυση, απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ. Αντίθετα, στις περιπτώσεις απόλυσης εργαζομένων δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.
Δεν υπογράφει ο Ρουπακιώτης
Για να περάσει η διάταξη χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του κ. Ρουπακιώτη, ωστόσο σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, ο υπουργός Δικαιοσύνη δεν προτίθεται να συνυπογράψει το νομοσχέδιο του κ. Μανιτάκη, με το οποίο προβλέπεται η κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και η έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους.
Σκληρή ανακοίνωση των εργατολόγων
Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων Χ. Νικολουτσόπουλος και Γ. Λουκάς, αντίστοιχα, για το «πραξικοπηματικό», όπως το χαρακτηρίζουν,«νομοσχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη» με το οποίο καταργείται από τα δικαστήρια η έκδοση προσωρινών διαταγών και αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της Ένωσης, υπογραμμίζεται ότι ο κ. Μανιτάκης με το επίμαχο νομοσχέδιό του, καταργεί με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, για τους οποίους «η Δικαιοσύνη ήδη έχει αποφασίσει ότι έχουν αποτελέσει θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη τους (στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα)».
«Ούτε λίγο – ούτε πολύ καταργούνται με νόμο όλες οι ήδη εκδοθείσες προσωρινές διαταγές Δικαστηρίων ή ακόμη και οι ήδη εκδοθείσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, εκτός εάν μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νόμου έχει συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή η αγωγή αντίστοιχα και αναμένεται η έκδοση απόφασης. Στο εξής οι προσωρινές διαταγές για την ρύθμιση πραγματικής κατάστασης θα απαγορεύονται. Τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μόνο αν δικασθούν εντός εννέα μηνών από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Και η ανακοίνωση καταλήγει:«Από πότε υπεύθυνος για το πότε θα δικασθεί μια υπόθεση είναι ο πολίτης; Από πού κι ως που επιτρέπεται ένας υπουργός να υπεισέρχεται στην ουσία της κρίσης του δικαστή, ισχυριζόμενος στην αιτιολογική έκθεση ότι τα δικαστήρια υποκαθιστούν μέσω αυτής την έγκαιρη έκδοση οριστικής απόφασης επί της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων ή ότι είναι τάχα δύσκολο να κρίνουν αν η απόλυση είναι καταχρηστική; Η αλήθεια είναι ότι στον κ. υπουργό δεν αρέσει η κρίση των δικαστών, γι’ αυτό και τους καταργείΗ συρρίκνωση της προσωρινής δικαστικής προστασίας των εργαζομένων δεν είναι απλά αντισυνταγματική αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή ειδικά όταν καταργεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν χιλιάδες εργαζόμενους.»
 πηγή:aftodioikisi.gr

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΑ


ΕΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

Ταχ. Διεύθ.: Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β, 104 33, Αθήνα Τηλ.: 210 88 36 918 ■
Web Site: www.eka.org.gr e-mail: eka.press@gmail.com

Αρ. Πρωτ.:7917                   Αθήνα, 22/04/2013



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Ε.Κ.Α. ενώνει τη φωνή του με τους εργαζόμενους στον ΟΚΑΝΑ, που βρίσκονται σε κατάληψη των Κεντρικών Υπηρεσιών του Οργανισμού, ενάντια σε όλες εκείνες τις πολιτικές επιλογές που απαξιώνουν την προοπτική του οργανισμού και το περιεχόμενο της δουλειάς των συναδέλφων μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και το μέλλον των θεραπευομένων, καθιστώντας ταυτόχρονα αδύνατη την απορρόφηση της λίστας αναμονής.

Διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε από κοινού:
·                    Αύξηση του προϋπολογισμού.
·                    Δημόσια και δωρεάν προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης.
·                    Ειδικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της επιδημίας του AIDS στους εξαρτημένους.
·                    Επαρκή στελέχωση.
·                    Άμεση διακοπή της «επιχείρησης - σκούπα» ενάντια στους εξαρτημένους συμπολίτες μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας την Τετάρτη 24/4/2013 και ώρα 7:30 μ.μ. στην πλατεία Ομονοίας στη συναυλία που διοργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ.


Το Δ.Σ.

ΚΕΔΕ: ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΒΡΟΥΤΣΗ..


ΚΕΔΕ: ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΒΡΟΥΤΣΗ..,......................




Την παρέμβαση του προέδρου της ΚΕΔΕ και του επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας προκάλεσε η διαμάχη του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και του επικεφαλής του ΟΑΕΔ Η. Κικίλια για τις προσλήψεις πενταμηνιτών (μεσω ΜΚΟ) στους δήμους.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» για προσλήψεις με κομματικά κριτήρια του ΟΑΕΔ σε «πράσινους» δήμους, ο κ. Βρούτσης ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του Οργανισμού, κατι ποου επιβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, τονίζοντας ότι η παραίτηση ζητήθηκε με αφορμή το χειρισμό κάποιων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Κοινή στάση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ στην ΚΕΔΕ
Ωστόσo τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κ. Ασκούνης όσο και ο επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ και δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης στην ουσία «αδειάζουν» τον υπουργό Εργασίας, τονίζοντας ότι όλες οι προσλήψεις στους δήμους γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.
«Όλες οι προσλήψεις 11μηνιτων, οκταμηνιτών και πενταμηνιτών στους δήμους γίνονται μέσω ΟΑΕΔ», λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λαρισαίων στην aftodioikisi.gr.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο δήμαρχος Καλλιθέας, ο οποίος τονίζει ότι «προσλήψεις για τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας γίνονται μέσω των ΜΚΟ με κριτήρια που ορίζει ο νόμος και υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ». Προσθέτει δε ότι «οι δήμοι ουδεμία σχέση έχουν με τέτοιες πρακτικές» και εκφράζει την έκπληξή του γιατί «σε μια περίοδο που η ανεργία έχει φτάσει στο 27% και στους νέους το 55% είναι αδιανόητο να λέγεται ότι οι δήμαρχοι εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές».
Ενεργός ο ρόλος του ΑΣΕΠ
Nα σημειωθεί ότι στις προσλήψεις για την Κοινωφελή Εργασίας, το ΑΣΕΠ:
-          εγκρίνει την ανακοίνωση πρόσληψης
-          ελέγχει τη νομιμότητα των πινάκων κατάταξης που καταρτίζουν οι δικαιούχοι φορείς
-          εξετάζει τις ενστάσεις που υποβάλλουν οι συμμετέχοντες κατά των συγκεκριμένων πινάκων
Μένει μέχρι να… φύγει
Πάντως, παρά τις, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, διαβεβαιώσεις του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Β.  Βενιζέλο για παραμονή, τουλάχιστον προς το παρόν, του Η. Κικίλιαστη θέση του προέδρου του ΟΑΕΔ, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ότι εντός των προσεχών ημερών θα αντικατασταθεί.
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η παραίτηση ζητήθηκε με αφορμή το χειρισμό κάποιων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, ωστόσο από το ΠΑΣΟΚ απαντούν ότι το πρόβλημα προέκυψε όταν από κυβερνητικούς παράγοντες υποδείχθηκε στον κ. Κικίλια να αντικαταστήσει δύο διευθυντές του οργανισμού κάτι το οποίο αυτός αρνήθηκε.
Να σημειωθεί ότι την παραμονή του κ. Κικίλια επιθυμεί και η ΔΗΜΑΡ, όπως επιβεβαιώθηκε και από επικοινωνία του Χρ. Πρωτόπαππα με τον Δ. Χατζησωκράτη.
ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Εορτασμός 1ης Μαΐου 2013



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
  ΑΔΑ: ΒΕΑΜΧ-Α3Π
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ 
Αθήνα, 19 Απριλίου 2013
Αριθμ.Πρωτ.: ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.9/11448







ΠΡΟΣ:
ΟΠΩΣ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ




Ταχ. Δ/νση              
Πληροφορίες

                
Τηλέφωνο
e-mail
:

:



:
:


Βασ. Σοφίας 15
106 74 – Αθήνα
Κωνσταντίνα Καζάκου
Ελένη Κοντομηνά
Κωνσταντίνα Μαραγκού
213 1313154, -3126, -3164



ΘΕΜΑ: «Εορτασμός 1ης Μαΐου 2013».


Σας ενημερώνουμε ότι η 1η Μαΐου, η οποία, σύμφωνα με την περίπτωση (α) της παρ. 11 του άρθρου 1 του ν. 1157/1981, έχει οριστεί ως ημέρα αργίας για τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τους Ο.Τ.Α. και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δεν θα μεταφερθεί και θα εορταστεί ανήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου 2013.


Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης



                                                                                             Νίκος Μιχαλόπουλος





ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

I. ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

1.     Διευθύνσεις Διοικητικού – Προσωπικού των Υπουργείων και των Γενικών Γραμματειών
2.     Διευθύνσεις Διοικητικού – Προσωπικού των Ανεξάρτητων Αρχών
3.     Διευθύνσεις Διοίκησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων
4.     Κ.Ε.Δ.Ε. (info@kedke.gr)
5.     Α.Δ.Ε.Δ.Υ. (adedy@adedy.gr)

II. ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Γραφεία:
1.     Πρωθυπουργού
2.     Υπουργών και Υφυπουργών
3.     Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων
4.     Γενικών Γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης
5.     Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης

III. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ

Γραφεία:
1.Υπουργού
2.Υφυπουργού
3.Γενικού Γραμματέα
4.Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων
5.Προϊσταμένων Διευθύνσεων